Festivāla «Laiks dejot» ietvaros notiks laikmetīgās dejas izrāde «Otrā pusē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

30. un 31. augustā festivāla “Laiks dejot” ietvaros Latvijas kultūras akadēmijas teātra mājā “Zirgu pasts”  gaidāma laikmetīgās dejas izrādes “Otrā pusē” pirmizrāde, informēja izrādes rīkotāji.

Laikmetīgās dejas izrāde “Otrā pusē” ir scenogrāfa Dmitrija Gaitjukeviča, horegrāfes Elīnas Gaitjukevičas un komponistes Annas Ķirses kopdarbs, kas veidots sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju. Izrādes izpildītāji ir topošie laikmetīgās dejas profesionāļi – Dejas mākslas trešā kursa studenti, kuriem šī izrāde reizē ir arī kursa darbs.

Izrāde vēstī par cilvēkiem, kuri ir iestrēguši laikā un telpā, par robežām, kas tiek būvētas, lai kontrolētu cilvēku plūsmu pasaulē un izolētu mūs vajadzīgos no tiem nevajadzīgiem, kuri dažādu politisku un sociālu iemeslu dēļ ir spiesti bēgt no savas dzimtenes, vietas un piederības. Cilvēki, kuri ir zaudējuši savu pagātni un kuriem nav redzama nākotne. Ir tikai cerība nonākt otrā pusē.

Scenogrāfam Dmitrijam Gaitjukevičam izrāde “Otrā pusē” ir maģistra darbs scenogrāfijā Latvijas Mākslas akadēmijā. Autors par darbu pie izrādes saka: “Veltot gandrīz 30 gadus no savas dzīves dejai, es vienmēr esmu gribējis atrasties izrādes otrā pusē, kur top ne mazāk svarīgs izrādes apvalks - scenogrāfija, gaisma vai mūzika. Šogad absolvēju Scenogrāfijas nodaļu Latvijas Mākslas akadēmijā un man ir iespēja izveidot apvalku, kas kalpo par izrādes idejas sākumpunktu.”

Līdz šim Dmitrijs Gaitjukevičs sevi bija pierādījis kā daudzsološs horeogrāfs un dejotājs. Par iestudējumu "Inside" (2012./2013. g.) saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā". D. Gaitjukevičs iestudē laikmetīgās dejas izrādes individuāliem projektiem un strādā kā horeogrāfs teātra izrādēm, kas raisīja interesi pievērsties arī scenogrāfijai.

Izrādes horeogrāfei Elīnai Gaitjukevičai šī ir otrā sadarbība, veidojot izrādi ar Latvijas Kultūras akadēmijas dejas mākslas kursa studentiem.

 “Man vienmēr ir paticis redzēt, kā topošie dejotāji atklāj sevī jaunas šķautnes, emocijas un kustību kvalitātes. Strādājot ar studentiem, tu esi kā neliels atklājējs un tas ir ļoti iedvesmojoši “, saka horeogrāfe Elīna Gaitjukeviča.

Elīnas dejas izrāde "Atgriešanās" (2015./2016.g.) saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā".  Kopš 2002. gada Elīna ir grupas "Ritms" mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfe. Ieguvusi papildu izglītību ārvalstīs, piedaloties meistarklasēs un pasaulslavenos festivālos.

Savukārt izrādes mūzikas komponiste Anna Ķirse izpelnījusies lielu starptautisku atzinību. A.Ķirse šobrīd tiek minēta kā viena no spilgtākajām jaunās paaudzes skaņradēm – viņas darbi plaukst ārpus konvencionālām koncertzālēm, un tajos saplūst dabas skaņas, akadēmiskā izglītība un laikmetīgās mūzikas ietekmes.

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls “Laiks dejot” ik gadu nemainīgi norisinājies jūnija sākumā, taču šogad ārkārtas stāvokļa ierobežojumi ir ieviesuši izmaiņas. Festivāls no kompakta četru dienu pasākuma kļūs par notikumu virkni visa 2020. gada otrā pusgada garumā. Šogad arī izrāde “Otrā pusē” ir daļa no festivāla programmas.

Biļetes pieejamas Ticketshop.lv vietnē. Izrāde tapusi, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas Kultūras akadēmijas atbalstam. Izrādi producē biedrība “Horeogrāfu asociācija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti