Kultūras ziņas

Vilsona verandā Čaku nomaina Ziemeļnieks

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Septembrī norisināsies jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

Festivālā «Homo Novus» pētīs protesta formas un dos iespēju pusaudžiem radīt jaunā teātra programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Starptautiskajā jaunā teātra festivālā "Homo Novus" šogad no 2. līdz 11. septembrim Rīgā un reģionos paredzētas 16 latviešu un starptautisku mākslinieku radītas izrādes, kā arī atsevišķa jauno kuratoru-pusaudžu veidota programma "Apvērsums". Festivāla centrā – bijušajā "Casino Latvija", Kaļķu ielā 24, – iecerētas dažādas meistarklases, darbnīcas un citi notikumi bez maksas. Festivāls šogad būs veltīts tumsas tēmai un cilvēku spējai attīstīt iekšēju redzēšanu, informēja rīkotāji.

Savā 27. pastāvēšanas gadā Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" aicina skatītājus mirkli uzkavēties tumsā, lai, pieradinot acis pie nakts, sāktu skaidri saskatīt tagadnē notiekošo. "Pēdējie gadi līdz ar pandēmiju un karu šķiet aprijuši un izdzēsuši visu gaismu. Festivāla programma neizglābs pasauli, taču mēs varam piedāvāt drošu vietu, kur uz brīdi apstāties un iztēloties jaunu ceļu, pa kuru doties pretī dzīves piepildītai realitātei," uzsvēra festivāla radošā direktore Beka Bergere.

Īsta, fiziska tumsa skatītāju apņems "Wauhaus" (FI) izrādē "Zibdeja" un Lilianas Šteineres (AU) "Sirēnas dejā", savukārt Kjāra Bersani (IT) savā izrādē "Dzīvnieks" ieaicinās savā iekšējā pasaulē. Jānis Balodis (LV) un Noels Kano (AR/NL) izrādē "Brieža pēdējā nakts" stāstīs par mežiem, kas pilni ar cilvēkiem un vēl cilvēciskākiem gariem, kas tajos mīt. Īpašs notikums būs "Back to Back Theatre" (AUS) filma "Ēna", kura tikai pāris nedēļas iepriekš būs piedzīvojusi pirmizrādi Skotijā. Pēdējās desmitgades laikā "Back to Back Theatre" saņēmis gandrīz 20 nacionālos un starptautiskos apbalvojumus.

Šobrīd trimdā Polijā dzīvojošais baltkrievu aktieris Igors Šugaļevs ar mākslinieku Sergeju Šabohinu kopīgi veidotajā izrādē "375 0908 2334. Ķermenis, kuram zvanāt, pašlaik nav pieejams" pakļaus savu ķermeni cietumos izplatītai spīdzināšanas metodei, lai dalītos savā pieredzē un aktīvista skatījumā uz Baltkrievijā notiekošajiem protestiem. Savukārt lietuviešu māksliniece Agnietė Lisičkinaitė, "Be Company" (LT) savā izrādē "Hands up" centīsies izzināt, kas patiesībā atšķir padošanos no ziedošanās un samierināšanos no pretošanās.

Šī gada festivālā centrāla vieta tiks atvēlēta sadarbībai – dodot citiem māksliniekiem vietu un iespēju rīkoties pašiem pēc saviem ieskatiem. Kote Haņa Suņiga (CH, DE) ar latviešu māksliniecēm Klintu Šintu, Antu Poli un Martu Rubeni turpinās pagājušogad iesākto projektu "GuČi Fabrika" – ilglaicīgu performatīvu meklējumu mākslā, kas aicina padomāt par lietu reālo vērtību, izmaksām un masveida ražošanas darba apstākļiem. Savukārt ikviens, kurš nespēj no sava prāta izdzīt uzmācīgu mīlas dziesmu, būs laipni aicināts to ierakstīt "Action Hero" (GB) ceļojošajā ierakstu studijā, piedaloties viņu darbā "Ak, Eiropa". Biedrības "Sansusī" (LV) izrāde "Savādi cilvēki stāv ļoti savādi" būs spilgts notikums bērniem koncertšova formā, kurā apvienojas analogo sintezatoru skanējums ar operas balsi un kino projekcijām. To veidos Platona Buravicka vokālais cikls baritonam un analogajiem sintezatoriem, kura pamatā ir Daniila Harmsa dzeja bērniem (Kārļa Vērdiņa atdzejojumā).

Brēmenes izrāžu nams "Schwankhalle" pārceļas uz Rīgu, lai iepazīstinātu ar astoņām 15 minūšu garām izrādēm, kurās piedalās viens mākslinieks un viens skatītājs. Publika varēs sastapt pareģi, Brazīlijas baile funk pasniedzēju, urbānās dejas mākslinieku, cilvēkveidīgu mākslīgo intelektu u.c. Amerikāņu mākslinieks Perel izrādē "Kuram tas rūp?!" atklās savu ķermeni publikai, lai ar aktīvu skatītāju līdzdalību noskaidrotu, kā pieņemt savu ievainojamību, kā panākt, lai sabiedrība apzinātos ikviena cilvēka neaizsargātību un kā tas var veicināt sociālas pārmaiņas. Džaha Kū (KR) izrāde "Lallināt un trallināt" veidota kā politisks un personisks DJ-sets par lingvistiskā imperiālisma ietekmi viņa dzimtajā zemē un daudzviet citur pasaulē, uzskatāmi parādot, kā līdz ar valodas noliegšanu tiek veicināta arī identitātes, minoritātes, iedzīvotāju un iedzīvotāju grupas izzušana, iepazīstināja organizatori.

Pirmo reizi festivāla vēsturē daļu no "Homo Novus:  programmas patstāvīgi veidos 10 pusaudži no Latvijas un Norvēģijas. Jaunie kuratori – Alberts Roze, Annija Stranda Molstere, Estere Dimitere, Heda Osmo Rode, Ikars Graždanovičs, Karu Treij, Margita Ade, Nikolajs Fursets Rašfelds, Samuels Ozoliņš, Zahida Kardu – strādā pie divu vērienīgu starptautisku skatuves mākslas festivālu programmu veidošanas – "Apvērsums" festivālā "Homo Novus" 2022. gada septembrī Rīgā un "Rosendal Shake Down" 2023. gada aprīlī Tronheimā. "Apvērsums" notikumi būs bez maksas.

Kā norādīja festivāla veidotāji, "Homo Novus" un Latvijas Laikmetīgā mākslas centra festivāls "Survival Kit" šogad apvienojas kopīgos svētkos un stiprina sadarbību, ielūdzot apmeklētājus uz izrāžu, mākslas un mūzikas nakti 3. septembrī "Baltās nakts" laikā Vecrīgā, vispirms aicinot uz festivāla "Homo Novus" atklāšanas izrādēm ekscentriskajā festivāla centrā Kaļķu ielā 24, un pēc tam dodoties rituālā gājienā cauri Vecrīgai uz Pils ielu 23, lai turpinātu nakti dejojošu cilvēku jūrā "Survival Kit" izstāžu telpās.

Pilna festivāla programma, kā arī informācija par vides pieejamību un izrāžu specifiku ir publicēta festivāla mājaslapā. Gaidāmie notikumi, tostarp "Homo Novus naktis" – dažādu mākslinieku rīkoti vakara pasākumi, tiks izziņoti pēc 20. augusta. Festivāla centrā (Kaļķu iela 24, Rīga) notiekošās izrādes, balles un ballītes skatītājiem būs pieejamas bez maksas. 

Festivāla vizuālo tēlu šogad veidojuši no Ukrainas atbraukušie bērni zīmējumu darbnīcā sadarbībā ar vietējo jauniešu organizācijām "Karton" un "Young Folks".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti