Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andreju Ērgli

Rīta Panorāma

Intervija ar Arni Cimdaru

Festivāls DIRTY DRAMA

Festivālā «Dirty Drama» Latvijas teātra profesionāļi apgūst protesta mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgā notiekošā festivāla "Dirty Drama" laikā Kalifornijas Universitātes Deivisā profesora Lerija Bogada vadībā Latvijas teātra profesionāļi apgūst taktisko performanci - iespējas, kā radošumu apvienot ar sociālo aktivitāti.

Darbnīcās tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, kāpēc vieni uzskati ir atzīti par akceptējamiem, bet citi - par nevēlamiem. Publikas novērtējumam tiks piedāvātas darbnīcās tapušās izrādes un performances.

"Šobrīd notiek meistarklases amerikāņu pasniedzēja Lerija Bogada vadībā. Viņš universitātē pasniedz tādu priekšmetu kā taktiskā performance, kas apvieno protestu ar teātra elementiem. Svarīgi, ka protestā vienmēr ir kāds mērķis, ko protestētājs vēlas panākt, par ko viņš iestājas, ko viņš gribētu, lai notiek citādāk, bet tam pievienojot klāt mākslinieciskus izpausmes līdzekļus, lai protests būtu interesantāks un uzrunātu cilvēkus pilsētvidē," stāsta dramaturgs Jānis Balodis.

"Šeit ir tā lielā atšķirība no daļas latviešu pasniedzēju, ka viņš ir arī praktiķis. Tādā nozīmē, ka to, ko viņš mums šeit stāsta, viņš dzīvē ir realizējis," uzsver režisors Mārtiņš Eihe.

"Mēs lielākoties runājam par praksi - kā radoši risināt noteiktas problēmas, kā rast risinājumu, kas būtu interesants un paliktu cilvēkam atmiņā," stāsta režisors Valters Sīlis. Mārtiņš Eihe piebilst: "Kā savu pilsonisko pienākumu pret valsti veikt ar tiem līdzekļiem, kas ir mūsu profesija, - ar mākslu."

"Festivāls "Dirty Drama" notiek jau sesto reizi, un katru reizi mēs domājam par to, lai tas būtu notikums, lai būtu kāds vēstījums un sūtījums festivālam. Ne tikai uzaicināt izrādes uz festivālu, bet arī, uz šīs tēmas balstoties, veidot darbus tieši festivālam," norāda Jānis Balodis.

Kā jau vēstījām, festivāls "Dirty Drama" noslēgsies 7.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti