Februārī Rīgā izrādīs igauņu laikmetīgā teātra programmu «LATEST»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 15. līdz 18. februārim Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) sadarbībā ar diviem Tallinas teātriem – „Kanuti Gildi SAAL” un „NO99” –  aicina iepazīt igauņu teātra mākslinieku pasaules izjūtu un uzklausīt viņu viedokli par sociāli politiskiem procesiem programmā "LATEST", kurā piedalīsies arī vairāki latviešu mākslinieki.

2018. gada novembrī Igaunijā notiks latviešu atbildes vizīte un vairākos teātros Tallinā un Tartu tiks izrādīta mūsu jaunā teātra programma. "LATEST" ir iekļauta abu valstu simtgades svinību programmā.

“Igauņi ir mūsu kaimiņi, un mums ir daudz kā kopīga, taču brīnumainā kārtā tas neattiecas uz laikmetīgo teātri un deju. Igauņi skaitās klusi un noslēgti, tomēr viņu teātris ir trakākais, atklātākais un drosmīgākais reģionā, un tam piemīt neizskaidrojami tumša un spēcīga enerģija. Līdzībās runājot – īsts igauņu melnais balzams,” norāda Gundega Laiviņa, programmas kuratore Latvijā.

Uzsverot abu valstu mākslinieku sadarbības potenciālu, programmas centrā ir astoņu igauņu un latviešu mākslinieku jaundarbs “Pirmie, kas aiziet”, kura iedvesmas avots un tēma ir lībiešu vēsture Igaunijas un Latvijas valstiskuma kontekstā. Izrāde, ko veido komponists Toms Auniņš, scenogrāfes Austra Hauks un Epa Kubu, horeogrāfes Joanna Kalma un Karolīna Poska, režisors un aktieris Kārlis Krūmiņš, video māksliniece Kristīna Normana un režisors Valters Sīlis, notiks 15., 17. un 18. februārī Eduarda Smiļģa Teātra muzejā.

Sakts no izrādes 10 ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek
Sakts no izrādes 10 ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek

Viesizrāžu programmā – tikko kā Eiropas teātra Jaunās realitātes balvu saņēmušā teātra "NO99” izrāde “Sapņotāji” (režisors Juhans Ulfsaks) un filma “Pelni un nauda” (autori Enelīsa Sempera un Tīts Ojaso), radošā tandēma „Lond Malmborg” monoizrāde “10 ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek” un “Fizika un fantāzija”, kā arī

trīs spožāko un starptautiski pazīstamāko igauņu vidējās paaudzes mākslinieku – režisora un aktiera Juhana Ulfsaka, dramaturga Ēro Epnera un horeogrāfa Marta Kangro jauniestudējuma “Darbnīca” pirmizrāde.

Viesizrāžu programma notiks Ģertrūdes ielas teātrī un Zirgu ielas koncertzālē, bet filma tiks demonstrēta divos seansos Kaņepes kultūras centrā.

Skats no NO99 izrādes Sapņotāji
Skats no NO99 izrādes Sapņotāji

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti