Kultūras ziņas

Dejas diena – iespēja pieredzēt deju

Kultūras ziņas

Divi laikmeti un divas mūzikas pasaules

"Pelmeņi un cigaretes" – fantāzija par īstenību

Fantāzija par īstenību - skatītāju vērtējumam nodota izrāde «Pelmeņi un cigaretes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Dirty Deal Teatro” pirmizrādi piedzīvojis iestudējums “Pelmeņi un cigaretes”, kura tēli un notikumi, kā uzsver radošā komanda, ir izdomāti un vienlaikus reāli, jo balstīti izrādes veidotāju pieredzē, apmeklējot vienu no Rīgas bērnunamiem. 

Iestudējuma autori ir četri jaunie skatuves mākslinieki – režisore Laura Upeniece un dramaturģe Laila Burāne, kā arī aktieri Elizabete Skrastiņa un Rūdolfs Apse. 

Iestudējums “Pelmeņi un cigaretes” ir balstīts uz patiesiem notikumiem. Izrādes galvenā varone ir Marija – viņai ir divpadsmit gadu, viņa dzīvo bērnunamā, un viņa nevar iedomāties dzīvi bez ceptiem pelmeņiem un cigaretēm. 

Režisore Laura Upatniece noskatījusi Marijas prototipu, apmeklējot bērnunamu un meklējot atbildes uz jautājumiem – kā dzīvo un ko domā pusaugu meitene, kura mitinās bērnunamā, kura nevienam nav vajadzīga, un kādu viņa redz savu dzīvi, kad beigsies valsts nodrošinājums?

“Bija bailes iet uz turieni, jo ir tie priekšstati, bet tur bija ļoti daudz atklājumu. Pilnīgi sveša pasaule, kas mums tepat vien ir,” atzina režisore. “Tām meitenēm ir savs redzējums, savas vērtības, un ne viss tiek akceptēts no valsts puses. Un es gribu cerēt, ka tās meitenes kļūs patstāvīgākas un arī pieņems sev pareizākas izvēles dzīvē.”

Pētot un meklējot mūsu sabiedrības paralēlās pasaules stāstus, izrādes veidotājām būtiski bija izcelt pusaudžu un jaunu meiteņu vienojošo pieredzi, kļūstot patstāvīgiem un pieaugušiem. 

Kā norādīja dramaturģe Laila Burāne, ļoti svarīgi bijis saglabāt kaut kādu īstumu, bet pielikt pietiekami daudz pašu redzējuma. 

“Es mīlu visiem atgādināt – noziegumi ir īsti, viss pārējais ir izdomāts,” bilda dramaturģe. 

Izrādē galvenās un vienīgās lomas atveido leļļu teātra kursa studenti Elizabete Skrastiņa un Rūdolfs Apse. Stāsti no Marijas dzīves mijas ar meitenes personiskām pārdomām un mūsu valsts sociālās sistēmas faktu sausu izklāstu. 

“Mani personiski ļoti pārsteidza tā šausmīgā drosme, kas viņām [meitenēm] ir. Izteiktā spēja iet uz priekšu, nedomāt par pagājušām lietām. Izstrādāti aizsargmehānismi, tas, kā veido attiecības viena ar otru,” neslēpa Laila Burāne. 

Savukārt kāda no pirmizrādes skatītājām, kurai ir pieredze darbā ar bērnunama bērniem, atzina, ka izrāde izdevusies precīzi. 

“Pilna aina par to, kā valsts norēķinās savā starpā. No vienas puses smieklīgi, no otras, gribas raudāt,” viņa teica. 

Izrādes pirmizrādi apmeklēja arī konkrētā bērnunama darbinieki. Sadarbībā ar iestudējuma veidotājiem tiek meklēts risinājums, kā izrādi “Pelmeņi un cigaretes” parādīt arī šī stāsta varonēm reālajā dzīvē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti