Dienas ziņas

Liepājas Karosta piedzīvos pārmaiņas

Dienas ziņas

Līdumniekos saglabā seno amatu prasmes

Atkal sagatavos aktierus tieši Valmieras teātrim

Evita Ašeradena: LKA sagatavotais kurss negarantē, ka jaunie aktieri paliks Valmierā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmija (LKA) šovasar uzņems jaunu dramatiskā teātra aktieru kursu, un tajā sadarbībā ar Valmieras Drāmas teātri sagatavos jaunos skatuves māksliniekus tieši šim teātrim. Tomēr teātra direktore Evita Ašeradena norāda, ka LKA sagatavotais kurss negarantē, ka jaunie aktieri izvēlēsies palikt Valmierā.

Aktrise Inese Ramute savulaik Latvijas Valsts konservatoriju absolvējusi kā aktrise Valmieras Drāmas teātrim un mācījusies pirmajā īpaši šim teātrim izveidotajā kursā. Gandrīz visi absolventi togad arī savas darba gaitas uzsāka šeit.

“Jaunībā ļoti labi, jo dramaturģija ir būvēta lielākoties tā, ka ir daudz jauni cilvēki. Kā mums pieredze rāda, mēs katrs esam palikuši kādi trīs, četri no katra kursa, tā, ka tā ir tikai teorija, praksē tā nekad nenotiek,” stāsta Valmieras Drāmas teātra aktrise Inese Ramute.

“Tikko kā tu pabeidz skolu, ir svarīgi spēlēt un, ja nav tās iespējas, tad iegūtās iemaņas vienkārši atrofējas,” uzskata Valmieras Drāmas teātra aktrise Inese Pudža.

Jauno aktieru trūkumu Valmieras Drāmas teātrī apliecina arī tas, ka izrādēs jau šobrīd tiek piesaistīti LKA studenti.

Valmieras teātra direktore teic, ka kursam, kas būs piesaistīts šim teātrim, būs lielas iespējas ietekmēt studiju plānu un jaunie aktieri pastāvīgi praktizēsies uz Valmieras teātra skatuves. Kursu vadīs režisore Indra Roga.

Ašeradena arī atzīst – līdz šim ne vienmēr izdevies piesaistīt tos aktierus, kuri nolūkoti, un izvēlē, ko jaunais aktieris izdara, bieži izšķirošs ir fakts, ka Valmierā ir mazākas iespējas kļūt atpazīstamam nekā Rīgā.

“Rīgas teātriem vispār nav nekādas starpības, vai tas ir Dailes kurss vai Nacionālā kurss. Vienkārši tos cilvēkus četru gadu laikā teātra režisori skatās un tad viņi nolūko, kas ir vairāk piemērots. Protams, tiem teātriem, kas atrodas perifērijā,  ir daudz lielākas problēmas,” uzskata  Ašeradena.

Nereti arī tā, ka aktieris pēc nostrādāta gada Valmierā saņem piedāvājumu strādāt Rīgā, ko tad arī izmanto. Teātra direktore spriež, ka vismaz pusei aktieru šādi piedāvājumi tiek izteikti un arī īpaši sagatavotais kurss nav garants, ka jaunie aktieri paliks Valmierā, jo daudzus jau līdz šim atturējis dzīvojamā fonda trūkums, ko šobrīd plāno risināt līdz ar jauno daudzīvokļu namu būvniecību, kas jau uzsākta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti