Ēriks Vilsons izrādē «Mana Magadana» atklāj uz Sibīriju izsūtīto vecāku stāstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Liepājā pirmdien, 12.martā, pirmos skatītājus sastapusi aktiera un režisora Ērika Vilsona monoizrāde "Mana Magadana". Tajā viņš atklāj uz Sibīriju izsūtīto vecāku dzīvesstāstus, paša bērnības atmiņas un atgriešanos Magadanā kopā ar režisori Dzintru Geku un viņas apzinātajiem un lolotajiem Sibīrijas bērniem.

Ērika Vilsona vecāki – Latvijas iedzīvotāji – iepazinās izsūtījumā, Sibīrijas pilsētā Magadanā, kur arī nāca pasaulē šī iestudējuma "Mana Magadana" dramaturgs, režisors un aktieris vienā personā.

Izrāde veidota, gan uzklausot vecāku atmiņas, gan pārlasot mammas izsūtījumā rakstītās vēstules un dzejoļus.

"Vācot tās druskas kopā, tu tikai saproti, kur esi atradies, kas ar tevi noticis. Pareizāk sakot, kas ar taviem vecākiem noticis. Kā viņi pārdzīvojuši, kā viņi cietuši," atzīst izrādes režisors.

"Mana Magadana” apzināti veidots kā iestudējums, ar kuru viesoties Latvijas skolās un, iespējams, citviet, kur to uzaicinās.

Galvenais mērķis esot rosināt skatītājus aizdomāties par vēstures notikumiem un ieinteresēt katru papētīt savas dzimtas vēsturi.

"Vienmēr tā vēsture jāatceras tikai tāpēc, lai tā neatkārtotos, bet mēs jau esam duraki – atkārtojam arvien no jauna," spriež monoizrādes režisors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti