Kultūras rondo

Situācija grāmatniecībā pandēmijas laikā: strauji sarucis jauno nosaukumu skaits

Kultūras rondo

Piecu institūciju pētnieki īsteno projektu “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai”

Tapusi latviešu un igauņu kopīgi veidota izrāde “Divas garāžas”

Elmārs Seņkovs kopā ar latviešu aktieriem Igaunijā iestudējis izrādi «Divas garāžas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

20. februārī Narvā un 22. februārī Tallinā pirmizrādi piedzīvos Elmāra Seņkova jaunākā izrāde “Divas garāžas”, kas ir teātra apvienības "Esarte" un Igaunijas neatkarīgā teātra "Vaba Lava" kopražojums.

Radošajā komandā no Latvijas strādā arī dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce, komponists Edgars Mākens, kā arī aktieri Matīss Budovskis un Agris Krapivņickis. Savukārt Igauniju sadarbības projektā pārstāv dramaturgs Mihkels Sēders, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Illimārs Vihmars, gaismu mākslinieks Emīls Kallass un aktieri Simeoni Sundja un Karls Roberts Sārems.

Matīss Budovskis Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta, ka "Esarte" un "Vaba Lava" kopradītā 

izrāde “Divas garāžas” būs par četriem vīriešiem, kuru privātā telpa un vieta, kur aizbēgt no realitātes, ir garāža: “Vīrieši brīvajā laikā dzīvo garāžā un mēģina dzīvi padarīt vienkāršāku un labāku – salabot esošo, padomāt par neesošo.”

Izrāde notiek reālajā laikā, respektīvi, tā nav sadalīta ainās. Gan aktieri, gan skatītāji to piedzīvo vienlaidus. 

Agris Krapivņickis atklāj, ka izrādē skan trīs valodas – igauņu, angļu un mazliet arī latviešu: “Es domāju, ka valoda šajā izrādē nav primārā, jo visu var saprast no darbībām, no mūsu izspēlētā. Angļu valoda izrādē ir elementāra, atstājot tikai vienkāršos vārdus, lai cilvēki var ko saprast arī tā. Latviešu valodu mēs izmantojam samērā maz, vien savā starpā sarunājoties uz skatuves.” Iestudēšanas procesa laikā radošā grupa sazinājās angļu valodā. 

"Vaba Lava" neatkarīgajam teātrim ir divas bāzes – viena Tallinā un otra Narvā. Budovskis zina teikt, ka teātra vadītājs izvēlējies vienu no platformām radīt pierobežas pilsētā Narvā, jo no turienes nāk viņa vecmāmiņa. Vairums narviešu ir krievvalodīgi. 

"Vaba Lava" vietējai kopienai piedāvā citādu teātra pieredzi igauņu valodā. 

Igaunijā teātru darbība pandēmijas laikā nav apstādināta, bet gan daļēji ierobežota, proti, skatītāju zāles drīkst būt piepildītas 50% apmērā. Narvā "Vaba Lava" zāles ietilpība ļaus pulcēt maksimums simt skatītāju. Abi aktieri jūt patīkamu satraukumu par iespēju tikties ar publiku, ņemot vērā, ka Latvijā tas jau kādu laiku nav bijis iespējams. 

Agris Krapivņickis par sadarbību ar igauņiem saka: “Mākslinieciski tas ir ļoti vērtīgi. Tas arī bagātina Latvijas un Baltijas kultūras telpu kā tādu.”

Radošā grupa “Divas garāžas” plāno izrādīt arī skatītājiem Latvijā, kad pulcēšanās šeit atkal būs atļauta. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti