Edīte Tišheizere: Bez «Teātra Vēstneša» nav īsta procesa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Patiesībā tas ir kauns un negods, ka teātra nozare ir vienīgā, kura nav saglabājusi savu izdevumu, kurai vienīgajai nav normālā teorētiskā domapmaiņa, normāla refleksija par to, kas notiek,” uzskata atjaunotā žurnāla „Teātra Vēstnesis” galvenā redaktore Edīte Tišheizere, norādot, ka bez žurnāla nav normāla procesa.

Šodien plkst.16.30 Jaunā Rīgas teātra (JRT) Kamerzālē notiks žurnāla "Teātra Vēstnesis" atjaunotā izdevuma prezentācija.

„Tā bija Ieva Struka, tobrīd Radošo savienību padomes priekšsēdētāja un arī Nacionālā teātra literārās daļas vadītāja, kura pirmā, varētu teikt, sāka sist trauksmes zvanu,” norāda Edīte Tišheizere. „Mēs, īpaši teātros, to jutām, ka nav tādas normālas, pamatīgas atgriezeniskās saites, jo „āboli” un „ķoči”, ir īsam brītiņam uz pirmizrādi. Tā īstā procesa nav, un galvenais, ka nekas nepaliek vēsturei."

Pēc pirmā atteikuma domubiedru grupa nolēma iesniegt projektu nepārtraukti, mainot vienīgi redaktoru vārdus. Visbeidzot projekts guvis atbalstu. Žurnāla iznākšana kļuvusi iespējama, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējumam, taču tam būs mainījies formāts un struktūra.

„Viens no būtiskākajiem darbiem, kas mums ir jādara un jādara visu laiku, ir jāsajūt, kā latviešu teātris mainās laikā un pasaules kopsakarībās, jo šobrīd redzēt ir iespējams gandrīz visu,” atzīst Tišheizere, stāstot par to, ka žurnāla veidotājiem ir skaidrība arī par žurnāla otro un lielā mērā arī par trešo numuru, jo šogad plānots izdot tikai trīs žurnāla numurus, savukārt nākamgad gaidāmi četri „Teātra Vēstneša” numuri.

Mēs mēģināsim kļūt drusku patstāvīgāki,” par žurnāla atkarību no KKF finansējuma stāsta redaktore.

Jaunā žurnāla māksliniecisko veidolu radījusi māksliniece Sarmīte Māliņa un Dace Eglīte, bet žurnāla redaktori ir Maija Svarinska un Normunds Naumanis, savukārt redkolēģijā strādā Evita Sniedze, Ieva Struka un Ieva Anševica.

Pirmā atjaunotā „Teātra Vēstneša” galvenās tēmas "Kas es esmu?" izaicinājumam atbild režisori Felikss Deičs un Viktors Jansons, scenogrāfs Ilmārs Blumbergs, kritiķis Normunds Naumanis. Paplašinātu atbildi uz šo jautājumu sniedz piektā Rūdolfa Blaumaņa teātra festivāla žūrijas diskusija, ko atreferējusi Ieva Rodiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti