Dzīvs kino dabā – pirmizrādi piedzīvojusi režisora Atkočūna izrāde «Ceturtais krēsls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Willa teātrī” 9. augustā pirmizrādi uz vasaras skatuves piedzīvoja pasaulslavenā kinoscenārista Tonino Guerras lugas “Ceturtais krēsls” iestudējums Rolanda Atkočūna režijā. Nopietno komēdiju par divu cilvēku nejaušu liktenīgu satikšanos izspēlē divi aktieri, kursabiedri – Inga Alsiņa-Lasmane un Gatis Gāga.

Režisors Rolands Atkočūns, ieraugot fon Stricka villas ēku un dārzu, uzreiz sajutis, ka tā var kļūt par lielisku spēles vietu Tonino Guerras nopietnajai komēdijai “Ceturtais krēsls”. Šo brīvdabas jauniestudējumu režisors uzskata par ierobežoto apstākļu teātra eksperimentu.

“Šeit villa jau pati par sevi ir scenogrāfija. Paņēmām kinoscenārista lugu, kurš rakstījis scenārijus Tarkovskim un Fellīni. Kinematogrāfisks darbs. Gribējām dzīvu kino dabā,” stāsta režisors Rolands Atkočūns.

“Skatītājiem, kuri mīl teātri, apstākļi daudz ko atņēmuši. Gribējām atgriezt saskarsmi, ka teātris bez skatītāja, bez kontakta vairs nav teātris, bet kaut kas cits.”

Kas ir liktenīgais “Ceturtais krēsls”? Un kā viena vīrieša dzīvi var izmainīt nejauša veļas mazgāšanas līdzekļu demonstrētājas ierašanās kritiskā brīdī? Divu aktieru izrādi aizrautīgi izspēlē Inga Alsiņa-Lasmane un Gatis Gāga.

“Ļoti ceram uz šo lielo brīvību, un tad jau tikai šī izrāde sāks dzīvot. Visas izrādes attīstās, bet šī ir īpaša, viņai jābūt tai īpašajai saskaņai, īpašajai noskaņai, ir jāsprāgst,” spriež Inga Alsiņa-Lasmane.

Savukārt Gatis Gāga norāda: “Šī ir izrāde, kurā, ja ir, uz ko skatīties, tad tikai uz aktierspēli.

Aizskar arī dziļākas un smalkākas stīgas, bet vispār šī ir viegli "apēdama" izrāde, vienkārši sakot, bet pilna dažādiem negaidītiem pavērsieniem un arī ar to, ka nezini, ko gaidīt no partnera, joku vai stiķi izspēlēs.

Tā ir tā teātra galvenā būtība tā partnerība uz skatuves, un, ja tu no tā gūsti gandarījumu un kaifu, tad tas atbalsojas skatītājos.”

Izrādi novērtēt paguvuši arī pirmie skatītāji.

“Burvīgs laiks un ļoti patīkami, mēs tā esam izslāpuši pēc kultūras, pēc teātra, ļoti burvīgi un aktieri tiešām malači! Ārkārtīgi aizkustinoši,” atzīmē skatītāja Rita Plaude.

Skatītāja Ligita Zandovska spriež: “Tas zināmā mēra ir interesants absurda teātris kā rotaļa, kā spēle par diezgan nopietnām lietām, bija interesanti.”

“Spoža intriga saturā, spožs skanējums uz skatuves, Inga Alsiņa vienkārši spīdoša,” vērtē skatītāja Rita Voronkova.

Savukārt skatītājs Armands Kalniņš norāda:

“Tās galvenās pārdomas, cik gan trausla var būt cilvēka dzīvība un kas viņu var noturēt, un kas pavērst uz otru pusi. Un tā lielā mīkla, kāpēc tie cilvēki uzrodas vai neuzrodas īstajā brīdī.”

Kad sāksies rudens un ziemas sezona, “Ceturtais krēsls” tiks pārcelts uz “Willas teātra” iekštelpām, solot jaunus pārsteigumus skatītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti