Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Signi Bāliņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Ritvaru Jansonu

"Peldošie- ceļojošie." II daļa Dailes teātrī

Dzīve kā spēle – Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos Nastavševa «Peldošie- ceļojošie. II daļa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Nodzīvot dzīvi kā planētai - spoži! Galvenais lai nav garlaicīgi," par savu iestudējumu "Peldošie – ceļojošie. II daļa" stāsta režisors Vladislavs Nastavševs. Viņš turpina pētīt krievu sudraba laikmeta dzejnieka un rakstnieka Mihaila Kuzmina uzrakstīto dziļi personīgo darbu.

Režisors Nastavševs dramatizējis krievu sudraba laikmeta dzejnieka un rakstnieka Kuzmina darbu „Peldošie ceļojošie” Dailes teātrī, pirmā daļa bija iestudēta Jaunajā Rīgas teātrī.

„Vlads ir brīnišķīgs, viens no vadošajiem formas meistariem Latvijā un strādā spēcīgā formā. Aktieriem vienmēr ir izaicinājums un bauda, ja izdodas panākt to, ko režisors vēlas,” atzīst aktieris Intars Rešetins.

Kuzmins ir krievu kultūras sudraba vai 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma rakstnieks. Šo laiku strauji nogrieza revolūcija. Toreiz mākslas radītāju dzīve bija radošs process, pati dzīve bija kā spēle.

„Pirmie impulsi nāca no Vlada un tad no Kuzmina, un tad es mēģināju ķert, sagrābt, ko es saprotu, ko nē, jo man šis sudraba laikmets un biseksuālā un homoseksuālā tēma, kas ir šajā izrādē ir... Es īsti nezinu, kā tam pieiet, no kuras puses, kaut kā tas ir jāpieņem un jāsagremo - bohēmas laikmets, kā viņi dzīvoja. Dzejas vakari, opija vakari, vakari ar klavierēm un dziesmām, kā ģērbās, kā izturējās, kāda bija komunikācija. Viss, kas notiek iekšā sirdī un dvēselē un kā to saslēgt ar vertikāli,” stāsta aktieris Mārtiņš Upenieks.

Kuzmins rakstīja dienasgrāmatu, apzinoties, ka to lasīs arī citi. Viņa aprakstītie tipāži mīlas trijstūrī un pat piecstūrī tagad dzīvo uz Dailes teātra skatuves.

„Uz šo izrādi skatītājiem jānāk sagatavotam, jo tas nav parasts stāsts, pie kā, manuprāt, pēdējos gados pieradis parastais, mīļais Dailes teātra skatītājs. Šis būs mēģinājums trāpīt citā plauktiņā, kas mums visiem ir svētīgi,” uzsver Rešetins.

Izrādē “Peldošie – ceļojošie. II daļa” lomas atveido Ģirts Ķesteris (Orests), Mārtiņš Upenieks (Lavriks), Dainis Gaidelis (Leonīds), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Ļoļečka), Ērika Eglija (Iraīda), Ieva Segliņa (Poļina), Gints Grāvelis (Lavrentjevs), Kristīne Nevarauska (Zoja), Intars Rešetins (Fortovs), Edijs Zalaks (Pankratijs), Lelde Dreimane (Soņa) un Kārlis Avots. Radošajā komandā strādā scenogrāfe Monika Pormale, scenogrāfes asistents Rūdolfs Baltiņš, kostīmu mākslinieki Mare Mastiņa un Rolands Pēterkops (MAREUNROL'S), gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, video māksliniece Austra Hauks. Dziesmu autors ir Vladislavs Nastavševs, komponists un dziesmu aranžētājs – Toms Auniņš. Romānu tulkojusi Aija Uzulēna.

Izrādē skan Toma Auniņa un Nastavševa mūzika, scenogrāfiju veidoja Monika Pormale, kostīmus - Mare Mastiņa un Rolands Pēterkops.

Pirmizrāde notiks 2.decembrī Dailes teātra Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti