Kultūras ziņas

Kultūras izmaksas nākamajā septiņgadē

Kultūras ziņas

Jauno teātra profesionāļu protesti

Brīvdabas baleta festivāls Jūrmalā

Dzintaros notiks 15. starptautiskais Jūrmalas baleta festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

5.augusta vakarā Dzintaru koncertzālē notiks 15. starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā", kurā uzstāsies uzstāsies vairāki starptautiski pazīstami dejotāji no Latvijas, Krievijas, Vācijas un Korejas.

Festivāla radošā komanda un tā mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis šogad sola īpašu programmu. Dzintaru koncertzālē apmeklētājiem vienlaikus būs iespēja redzēt gan jau pazīstamus māksliniekus, gan arī jaunos talantus. Savā jubilejas gadā festivāls skatītājiem piedāvās dažus no sarežģītākajiem un aizraujošākajiem baleta numuriem spilgtā un daudzveidīgā programmā.

Uz Dzintaru koncertzāles skatuves dejos izcilas pasaules baleta zvaigznes, piemēram, spāņu primabalerīna Lusija Lakarra no Bavārijas valsts baleta, spēcīgs dejotāju pāris no Korejas, kuri ir starptautisko konkursu laureāti, kā arī Maskavas Lielā teātra un Štutgartes baleta premjeri.

Katru gadu es saņemu komplimentus, ka šogad bija labāk nekā pagājušajā gadā. Skatītājiem ir ļoti laba acs, pēc publikas reakcijas var redzēt, vai tas ir labs dejotājs, vai nav tik labs. Mūsu skatītājs ir ļoti profesionāls, viņu apmānīt nevar," saka Aivars Leimanis.

Štutgartes baleta premjers Aleksandrs Zaicevs vairākkārt viesojies Latvijas Nacionālajā operā, bet Dzintaros dejos pirmoreiz. Uzstāties Latvijas publikai esot ļoti patīkami, jo Krievijā dzimušo dejotāju ar Rīgu saista daudz siltu atmiņu.

Man ļoti patīk dejot Latvijas auditorijai, man ļoti patīk šī valsts, pilsēta. Es šeit esmu viesojies vairākas reizes. Šo uzvedumu es dejošu vienīgi festivāla skatītājiem," norāda Aleksandrs Zaicevs.

Koncertā viņš dejos jaunā vācu horeogrāfa Tomasa Lemperca radītu solo un populāro Bena van Kovenberga solo "Buržua" ("Les bourgeois") tāda paša nosaukuma Žaka Brela dziesmai.

"Tas ir jautrs priekšnesums ar dažiem trikiem, iespaidīgiem lēcieniem un pat cigareti zobos. Šis numurs savulaik tika radīts Daniilam Simkinam, un publikai tas vienmēr patīk. Es to uzskatu par lielisku solo numuru, un tas labi piestāvēs brīvdabas koncertam Jūrmalā," saka Aleksandrs Zaicevs.

Aleksandrs Zaicevs, tāpat kā citas baleta zvaigznes, piekritis dejot Jūrmalā laikā, kad baletdejotāji pēc saspringtās sezonas parasti bauda atvaļinājumu. "Šādi koncerti vienmēr ir interesanti, jo varu satikt citus dejotājus, jaunus horeogrāfus, ar ko vēlāk sadarbojamies. Man arī prieks, ka varu parādīt ko jaunu skatītājiem šeit, Dzintaros," norāda Zaicevs.

Bavārijas valsts baleta dejotāju izpildījumā Latvijas skatītāji varēs novērtēt solo numuru no baleta "Kamēliju dāma". Korejas baleta dejotāju pāris mēģinās pārsteigt ar priekšnesumu no baleta izrādēm "Korsārs" un "Dons Kihots". Bet, iespējams, galvenā programmas nagla būs pasaulslavenā spāņu primabalerīna Lusija Lakarra no Bavārijas valsts baleta, atklāj koncerta autors Aivars Leimanis. "Tas būtu tāpat kā operā Jonass Kaufmans vai Anna Ņetrebko. Tāds ir tas līmenis," raksturo Latvijas Nacionālā baleta vadītājs.

Lielu festivāla programmu daļu veido arī mūsdienu latviešu komponisti darbi, piemēram, Pētera Vaska un Georga Pelēča baleta viencēlieni.

"Mēs parādīsim fragmentus no mūsu pēdējās pirmizrādes ["Trīs tikšanās"] - gan fantastisks Ievas Rācenes solo no Demisa Volpi "Elēģijas" [ar Pētera Vaska mūziku], gan "Godinot" ar Georga Pelēča mūziku Bridžitas Breineres horeogrāfijā, ko dejos Viktorija Jansone, Ringolds Žigis un Andris Pudāns, gan tango "Aicinājums uz deju", ko dejos Jolanta Lubēja un Antons Freimans - tas ir numurs, ko mūsu skatītāji nav redzējuši. Tāpat būs liels pārsteigums - Antona Freimana horeogrāfija "1002.nakts", kurā redzēsim mūsu jauno un ļoti talantīgo solisti Jūliju Braueri," stāsta Aivars Leimanis.

Programmu krāšņos arī "Konfekšu valsis" no publikas iemīļotā baleta "Karlsons lido" Aivara Leimaņa horeogrāfijā.

Baleta zvaigžņu koncerta programmu papildinās baleta klasikas pērles, ko vienmēr grib redzēt skatītāji.

Ar baleta māksliniekiem ir tā, ka vasarā, protams, viņi labprāt dejotu kaut ko vieglāku, mierīgāku, bet mums princips ir gluži pretējs. Es gribu, lai no klasikas būtu vistehniskāk sarežģītie "pas de deux". Un tā arī ir - būs gan "Donkihota", gan "Korsāra" "pas de deux", gan "Diana un Akteons" un "Parīzes liesmas". Tur var parādīt visādus trikus, kas jau gandrīz robežojas ar cirku," stāsta Aivars Leimanis.

Baleta zvaigžņu festivālu Jūrmalā gan pagaidām veido tikai viens koncerts, bet Leimanis cer šo tradīciju ar laiku attīstīt līdz vairāku dienu notikumam: "Faktiski mums tādi īsti pasaules baleta zvaigžņu koncerti [Latvijā] ir tikai Baltijas Baleta festivālā un vasarā - Jūrmalā. Tā kā mūsu skatītāji nemaz tik bieži izcilas pasaules zvaigznes neredz."

Baleta zvaigžņu koncerts Dzintaru koncertzālē notiks 5.augustā plkst. 20.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti