Džilindžers Valmierā iestudējis «Aprēķina laulības»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uz Valmieras drāmas teātra Lielās skatuves 13. jūnijā notiks pirmizrāde mūsdienu itāļu dramaturga Roberto Kavozi lugai „Aprēķina laulības” Dž.Dž.Džilindžera režijā. Šis ir pēdējais Valmieras teātra jauniestudējums šajā sezonā.

Kavozi luga ar oriģinālnosaukumu „Karabinieris Butterfly” ir pirmais dramaturga darbs, kas iestudēts Latvijā, kā arī pirmais Dž.Dž.Džilindžera iestudējums Valmieras teātrī.

Lugas darbība notiek pagājušā gadsimta 90.gados, kad postpadomju telpā dzīvojošie cilvēki dodas prom no dzimtenes labākas dzīves meklējumos, bet sastopas ar dažādas pagātnes un kultūras radītām, palaikam nepārvaramām atšķirībām. Lugas centrā ir neievērojams karabinieru apakšvirsnieks FilipoFanti, kurš, pārdzīvojis sievas pašnāvību, mēģina atrast pamatu turpmākai dzīvei. Sastapis Areviku, bēgli no Armēnijas, viņš iemīlas viņā un cer nodibināt jaunu ģimeni, tomērFanti pieaugušie dēli ir citās domās, jo viņiem zināms, kas vairāk par Arevikas un viņas draudzenes Irinas pagātni un nodomiem.Pārpratumi, romantika, drāma – viss, kas piederas itāļu kaislīgajiem raksturiem.

„Darbība notiek laikā, kad Karabahā starp armēņiem un azerbaidžāņiem norit ļoti ass konflikts. Tas netiek īpaši uzsvērts, bet armēņu tautas 20.gs traģiskais liktenis, par kuru neviens nevēlas skaļi runāt, nosaka to, kāpēc tā rīkojas mana varone,” saka Ieva Puķe. „Darbs ir nopietns, izrāde top, ja tā varētu teikt, kinoestētikā, bez īpašas teatralitātes. Tajā galvenās ir mūžvecās tēmas: uzticēšanās, spēja ieraudzīt to, kas notiek ar cilvēku līdzās, pretrunas starp tēvu un dēlu paaudzi, vīrieti un sievieti, dažādu nācijuatšķirības kultūrā un dzīves uztverē.”

Kopā ar Dž.Dž.Džilindžeru strādā viņa jau ierastā komanda – scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis un kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa. Lomās: Imants Strads, Ieva Puķe, Elīna Vāne, Aigars Apinis un Ingus Kniploks. Lugu no itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere.

Roberto Kavozi ir viens no visvairāk iestudētajiem un apbalvotajiem Itālijas dramaturgiem, pēc viņa scenārijiem tapušas filmas, televīzijas šovi un radioseriāli. Viņš ir arī aktieris un režisors. Luga „Aprēķina laulības” (oriģinālnosaukums „Karabinieris Butterfly”) iestudēta daudzviet Eiropā, kā arī Armēnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti