Kultūras ziņas

Signes un Edgara Folku izstāde

Kultūras ziņas

Satikšanās. Ērģeles. Meditācija.

Dž. Dž. Džilindžers atkal nesaprasts?

Dž.Dž.Džilindžeram atkal pārmet radošo krīzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvojis režisora Dž.Dž.Džilindžera jaunākais iestudējums "Amerika jeb Bez vēsts pazudušais", kura pamatā ir Franca Kafkas nepabeigtais romāns. Grūti prognozēt, kāds būs izrādes liktenis, taču sākums nav daudzsološs. Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņu" filmēšanas grupas novērojumi un arī skatītāju ieraksti sociālajos tīklos liecina, ka pēc pirmā cēliena zāle bija kļuvis gandrīz pustukša.

Režisors Dž.Dž.Dzilindžers un rakstnieks Francs Kafka nekad nav bijuši Amerikā, taču abiem radusies vēlme izpausties par kāda jauna cilvēka piedzīvoto šajā valstī. Režisors Kafkas pirmo, bet nepabeigto romānu iestudēt gribējis jau sen, un ar misijas apziņu uztver to par izaicinājumu.

Stāstā par jauno emigrantu Karlu Rosmanu, kurš no Čehijas ieradies Ņujorkā, galvenais varonis, būdams darba meklējumos, iepazīstas ar visdažādākajiem cilvēkiem, un katrs no viņiem cenšas ietekmēt jaunekli.

Kā vēstīts, ar izrādi "Amerika jeb Bez vēsts pazudušais" Dailes teātrī debitē jaunais aktieris Edijs Zalaks. Viņam dots sarežģīts uzdevums spilgto un ārišķīgo Amerikas tipāžu vidū saglabāt sava tēla nevainīgo patiesumu.

"Nesaprotu Karlu Grosmanu, kādēļ viņš tiešām neredz... Man pašam bija tāda sajūta, kad es lasīju romānu - bļāviens, nu ko tu dari! Attopies, atver acis! Arī mēģinājuma procesos tas bija ļoti grūti. Viņš cilvēkos redz tikai labo," saka Edijs Zalaks.

Izrādē spilgti ar četru atšķirīgu tēlu raksturlomām izceļas aktieris Dainis Gaidelis, kā arī pelnītas skatītāju emocijas raisīja Ērikas Eglijas asprātīgais tēlojums. Vizuāli krāšņu iespaidu izrādei piešķīra Ilzes Vītoliņas skaistie tērpi un scenogrāfija. Tomēr formas košums šoreiz dominē pār saturu un iestudējuma režisoram tiek pārmesta mākslinieciskā krīze.

"Džilindžers ir teicis, ka šis materiāls personiski viņam ir ļoti svarīgs, ka par to domā gandrīz 20 gadus un šis materiāls ir saistīts arī ar viņa jubileju. Tātad pēc būtības tas viņam ir ļoti nozīmīgs iestudējums, un iestudējums ir ļoti slikts. Apstākļos, kuros aktieriem nav ko pārmest, gan jaunie, gan pieredzējušie dara ārkārtīgi daudz un visu iespējamo, bet nekas neizdodas, jo tur nav kam izdoties. Es ceru, ka izrādi ātri noņems no repertuāra un mēs visi to ātri aizmirsīsim," pauž teātra kritiķe Zane Radzobe.

Lai arī migrācijas tēma tīri cilvēcīgi joprojām ir ļoti aktuāla daudziem, šoreiz galvenais varonis Amerikā pazuda bez vēsts, tā īsti nemaz neatradies.

Kā esam vēstījuši, Zane Radzobe Dž.Dž.Džilindžera darbā jau iepriekš saskatīja lielu krīzi. "Jā, Džilindžeram ir liela krīze, un tas ir jautājums par Dailes teātri kopumā," pagājušā gada jūnijā Latvijas Televīzijas raidījumā "100g kultūras. Diskusija" pauda Zane Radzobe. "Viņa personiskā krīze un tas, ka viņš netiek galā, ļoti daudz iestudējot, acīmredzot nenostrādā šos darbus, viņam ir zudusi interese par to, ko viņš iestudē, un viņam īsti nav, ko teikt," savus novērojumus klāstīja teātra kritiķe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti