Kultūras ziņas

Jēkabpilī ielīgo kopā ar grupu "Iļģi"

Kultūras ziņas

Ozola spēks latvju tradīcijās

"Skroderdienas Silmačos" atgriežas Druvienā

Druvienā atgriežas «Skroderdienas Silmačos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc 30 gadiem Gulbenes novada Druvienā šajos Līgo svētkos atkal satiksies Nacionālā teātra Silmaču saime gadskārtējās “Skroderdienās Silmačos”.

Izrāde atkal brīvā dabā, un tas radošajai komandai ir liels izaicinājums, jo būs gan īsti zirgi, gan govis un āzis. Tolaik, pirms 30 gadiem, Nacionālā teātra brīvdabas uzvedums bija ne tikai izrāde, bet arī latviešu kopības izjūta. Tas bija Trešās atmodas laiks, un ar tādām emocijām arī noritēja sagatavošanās. Iestudējumā piedalīsies ne vien profesionālie aktieri, bet arī vietējie amatieri un pašdarbības kolektīvi.

“Nu, mēs tagad izkāpsim laukā vienā jaukā padarīšanā. Jā, te tev atkal būs trakas lietas jādara,” sacīja uzveduma dalībniece Ligita Zvirbule.

Viņa ar savu āzi Zunti ir viena no vietējiem aktieriem, kura darbosies līdzi Līgo vakara uzvedumā. Reiz jau pati iejutusies Bebenes lomā vietējā tautas teātrī, taču šis notikums būs ar pavisam citām sajūtām. Šejienes brīvdabas izrādes ir viņas jaunības dienu atmiņas, un jau sen gaidīts tas brīdis, kad Silmaču saime te atkal varētu satikties.

„“Skroderdienas Silmačos” šeit, Silmačos, atkal uzved, tā ir tāda laime. Gandarījums liels un tagad, šķiet, man tas saviļņojums ir vēl lielāks,” norāda Zvirbule.

Dūdars ar zirga pajūgu, Ieviņai no ganiem būs jādzen govis un pa vidu visam vēl arī āzis. Režisorei Indrai Rogai nākas pārredzēt visu spēles laukumu. Uz Druvienu atvesta un izrādīšanai brīvā dabā nu jāpielāgo pirms sešiem gadiem jaunās skaņās un krāsās Nacionālajā teātrī iestudētā izrāde.

“Izrāde, kas ir uz skatuves, tur visādas citas lietas darbojas un strādā, bet šeit jādomā tā kā citā mērogā mazliet. Izaicinājums ir, vai viss notiks un kā notiks. Aktrisi nolikšu un teikšu “dzen”. Es domāju, ka būs jestri,” uzsver režisore Indra Roga.

Lai šajos Līgo svētkos Indras Rogas radītās Silmaču dzīves ainas varētu pārcelties brīvdabā, talkā nākuši arī druvēnieši. Uzveduma vajadzībām ir pārbūvēta skatuve, saposta apkārtne. Gulbenes novadā jau vairākus gadus auklēta iecere, ka šeit “Skroderdienas Silmačos” Nacionālā teātra izpildījumā varētu atkal atgriezties. Tas tomēr notikums arī ar atmiņām par Trešās atmodas laiku.

“Druvēnieši brauca uz teātri un viņi izvērtēja, ka tas diezgan sarežģīti izbraukt ar izrādi, ka tas ne pavisam nav viegli. Bet gadu atpakaļ direktors teica, ka tā ir tāda jubileja un -  kad tad nu vēl citreiz,” atzīst Gulbenes novada domes izpilddirektore Guna Švika.

“Kulminācija visām šīm izrādēm, kas šeit ir bijušas, protams, bija 1989.gads. Visas pasaules pirmais latviešu ārstu kongress. Ir pienācis tas laiks, kad arī ārzemju latvietis var izbraukt tālāk par Siguldu. Tad bija Čikāgas piecīši un, tad bija 11 000 skatītāju. Un, protams, mazie dziesmu svētki,” norāda Silmaču muzeja vadītāja Sandra Āre.

Savulaik Druvienā nospēlētas 10 izrādes un kopumā tās apmeklēja vairāk nekā 100 000 skatītāju. Visticamāk, šī līgo izrāde gan arī būs tikai kā jubilejas izrāde, jo pārāk lieli ir ieguldījumi, lai tā atkaļ kļūtu par tradīciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti