«Droši kā tankā» – izrāde par kara nežēlību un absurdumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dailes teātrī svētdien būs pirmizrāde Leldes Stumbres lugai „Droši kā tankā”. Luga vēsta par pēdējām Otrā pasaules kara dienām, kad dabā ir plaukstošs maijs, bet karā ierautie cilvēki skarbi cīnās par savu izdzīvošanu. Izrādes nosaukumam „Droši kā tankā” ir burtiska, bet vēl jo vairāk simboliska nozīme, kas akcentē kara nežēlību un absurdumu.

Kara absurdums un nežēlība atspoguļojas jau izrādes skatuves noformējumā. Visapkārt ir pavasarī plaukstošas dabas skaistums – ziedoši augļu koki, ar ko asi kontrastē skatuves centrā redzamais Padomju armijas tanks, kam blakus mīnēts lauks un dzeloņdrātis.

Luga arī vēsta par Otrā pasaules kara pēdējām dienām 1945.gada maijā, kad uz Čehijas-Vācijas robežas vēl norit sadursmes. Lai izbēgtu no pretinieka, vairāki padomju karavīri paslēpjas sašautā tankā.

Viņi ir ļoti dažādu tautību cilvēki – baltkrievs, krievs, tadžiks, latvietis un čehs, un tanka šaurībā risinās viņu attiecības, kas atklāj, cik atšķirīgi ir šo cilvēku uzskati par karu, patriotismu, ticību, cilvēku attiecībām un dzīvi kopumā.

Izrādē skatītājs kļūst par liecinieku tam, cik grūti dažkārt ir saprasties dažādu tautību cilvēkiem, taču jebkurā situācijā ceļš uz sapratni ir vienīgais pareizais ceļš, pārdomās dalās režisors Mihails Gruzdovs:

„Mums nav cita ceļa - vai nu mēs varēsim sarunāties, vai nē, trešā ceļa nav. Kā rāda Ukrainas notikumi, tas nav tik vienkārši - sarunāties. Jautājums ir – ko mums izdarīt, lai politiķi beidzot saprot, ka cilvēka dzīvība ir galvenā vērtība… Ko varam darīt mēs mākslinieki? Konkrēti es varu atbildēt tikai ar izrādi, aicinot cilvēkus domāt”.

Aktieris Artūrs Dīcis uzskata, ka viņam tikusi trakākā loma: viņš atveido izlūku Vasīliju, pēc tautības krievu, kurš ir dedzīgs padomju ideoloģijas aizstāvis, impulsīvs un neiecietīgs pret citiem. Karš viņam ir iespēja sevi apliecināt. Aktieris stāsta, ka darbs pie lomas ir grūts, jo viņš pats ir pilnīgs pretstats Vasīlijam, un karu uzskata par visatbaidošāko cilvēka gara kroplības izpausmi, kas cilvēkos atraisa tieši negatīvās īpašības:

„Tie ir apstākļi, kas izvelk no cilvēka ārā visu sliktāko. Katrā cilvēkā ir kaut kas slikts, bet, manuprāt, vajag radīt apstākļus, kas neļauj šim sliktajam izpausties, bet gluži otrādi – „izvelk” no cilvēka visu labo. Manuprāt, izrādes galvenā doma ir aicināt saprast, ka karš ir sabiedrības kroplība, no kā būtu jāizvairās, cik vien iespējams”.

Aktrise Elīna Dzelme atveido baltkrievieti Aleksandru, kurai izdevies noslēpt savu sievietes identitāti un pārtapt par seržantu, kura pavēlēm klausa visi pārējie izrādes personāži.

Izrādei dots žanra apzīmējums traģikomēdija, bet Elīna Dzelme uzskata, ka tas nav īsti precīzs formulējums, īpaši ņemot vērā šī brīža kontekstu:

„Es nesauktu to par traģikomēdiju. Pirmkārt jau tāpēc, ka tēma ir karš. Traģikomēdija vedina domāt, ka tur notiks kaut kāda ālēšanās, bet mēs tā ļoti neālējamies, mēs saglabājam pietāti pret to, kas notiek Ukrainā un citviet pasaulē. Šī tēma ir ļoti jūtīga, jo šobrīd gaisā ir tik daudz par kariem, traģiskiem cilvēku likteņiem – gan bailes, gan nesaprašana”.

Leldes Stumbres lugas „Droši kā tankā” pirmizrāde Dailes teātra Mazajā zālē skatāma svētdien, 22.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti