Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar finanšu ministri Danu Reiznieci–Ozolu

Kārļa Krūmiņa luga"Vairākuma vara" – darbs par mums pašiem

«Dirty Deal Teatro» uzsāk ciklu «Vairākuma vara»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Dirty Deal Teatro" uzsāk izrāžu skiču un diskusiju ciklu "Vairākuma vara". Vairākās izrādes mākslinieku komandas stāstīs par to, kas ir demokrātija un ko tā nozīmē valsts iedzīvotājiem.

Cikla pirmā izrāde, kas tapusi, sadarbojoties režisoram Dmitrijam Petrenko un dramaturgam Kārlim Krūmiņam, runās par valsts aparāta un indivīda attiecībām.

Anna Sīle par ciklu "Vairākuma vara"
00:00 / 01:09
Lejuplādēt

"Dirty Deal Teatro" producente Anna Sīle stāsta, ka katru reizi mākslinieki iestudēs izrādes skici par tādiem cilvēkiem, kuri "Latvijas sabiedrībā varētu justies tādā kā mazākuma pozīcijā, par tiem, kurus dažkārt mēs kā vairākums aizmirstam".

"Mums ir brīnišķīgi aktieri no dažādiem teātriem," turpina Sīle, nosaucot Akvelīnu Līvmani, Santu Didžus, Janu Ļisovu un Rodionu Kuzminu.

Ja skatītāji vēlēsies, varēs uzkavēties un kopā ar diskusijas vadītāju, politoloģi Ivetu Kažoku izrunāt attiecīgās tēmas un jautājumus, norāda producente.

Pirmajā cikla „Vairākuma vara” pasākumā, kas norisināsies 31. maijā plkst. 19 “Dirty Deal Teatro”, stāstīts par dzelzceļa strādnieku no Sibīrijas, kurš cenšas nokārtot valsts valodas eksāmenu. Dramaturgs Kārlis Kārkliņš paradoksālajai sarunai izmantojis tēla profesijas amata aprakstu.

"Pēdējais solis, kas lika pamatus šim projektam, bija preambulas pieņemšana, kas sašķobīja izpratni par to, uz kādu valsti mēs tiecamies. Vai mēs tiecamies mūsdienu laikmetā uz tādu iešanu atpakaļ ļoti konservatīvā virzienā, vai arī mēs meklēsim kaut kādus jaunus ceļus," skaidro dramaturgs.

“Vairākuma varas” ietvaros rādītās izrāžu skices tiek veidotas, balstoties Latvijas iedzīvotāju pieredzēs, viedokļos, faktos un dokumentos. Tās stāstīs par sabiedrības pieredzi, dzīvojot demokrātiskā valsts iekārtā, kas lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju bijusi iespējama tikai pēdējos divdesmit piecus gadus. Jauniešiem Latvijā nav bijusi iespēja šo demokrātijas pieredzi pārmantot no saviem vecākiem. Līdz ar to kopā ar atjaunoto Latvijas valsti ir uzaugusi paaudze, kas demokrātiskas pārvaldes modelī ir dzīvojusi visu savu mūžu, tomēr līdz galam nav apzinājusies savus pienākumus un tiesības.

Cikls “Vairākuma vara” pēta, vai mūsu kā sabiedrības pieredze un izpausmes ir pietiekoši iekļaujošas; vai visiem, kas mīt Latvijas teritorijā, tiesības un pienākumi ir vienādi. Kādi ir veidi, lai bez populisma un viltības mēs kā sabiedrība spētu pieņemt un ieklausīties visos Latvijas teritorijā mītošajos cilvēkos, respektējot viņu vēlmi un tiesības būt citādākiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti