Rīta Panorāma

Bērnu ar īpašām vajadzībām ikdienu uzlabos suņi-pavadoņi

Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Pīgozni

"Otrā puse" izrāde bērniem izzinošs stāst par dzīves beigām

«Dirty Deal Teatro» top izrāde bērniem «Otrā pusē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

28. janvārī plkst. 19 "Dirty Deal Teatro" (DDT) pirmizrādi piedzīvos režisores Lauras Čaupales izrāde bērniem “Otrā pusē” - brīnumains stāsts par dzīves ritējuma izzināšanu.

“Izzināt ne tikai to, kas notiek ar cilvēku pēc nāves, bet arī par to, kā no šī cilvēka atvadās. Saprast, kas katrā kultūrā ir būtisks,” stāsta Čaupale. Pats galvenais komandai esot bijis bez aizspriedumiem atspoguļot šo tēmu. 

Atskārsme, ka ne viss ir mūžīgs, bērniem ir citādāka nekā pieaugušajiem. Grūti aptveramais rada daudz jautājumu un paver bezgalīgas iespējas savu priekšstatu radīšanai. Ko bērni domā par dzīves beigām? Kas notiek pēc tam, tur, otrā pusē? Vai no nāves tik tiešām visiem ir bail un kā tikt ar to galā? Tā radīs labu augsni bērnu sarunām ar vecākiem un vecvecākiem par neierasto, bet tik neizbēgamo tematu – nāve.

Izrāde vēstī par trim draugiem, kuri, meklējot atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem par dzīves ritējumu, izaicina savu neziņu un bailes no tās beigām. Bērnu zinātkāre un bagātā fantāzija aizrauj viņus fantastiskā ceļojumā kopā ar kaķi, kuram ir deviņas dzīvības. “Pirmais, kas mani piesaistīja, bija tas, ka mēs nāvi apskatām caur to kaķi,” atzīst aktrise Ance Strazda.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Mēs cenšamies par šo tēmu runāt arī caur dažādu kultūru skatu punktiem,“ izrādes teksta autore Lote Eglīte atklāj, ka šajā izrādē aktieri ceļojumu uzsāk no Senās Ēģiptes un piramīdām, mūmijām, tad seko Indija un reinkarnācijas ķēde, kristietība, Āzija, bet viss noslēdzas sniegotajā Aļaskā. Viņa norāda, ka pašai šī esot bijusi debija skatuves mākslas tekstu rakstīšanā.

“Mēs cenšamies nekoncentrēties uz vienu doktrīnu,“ Eglīte nepiedāvā bērniem tika vienu, konkrētu piedāvājumu. Tā paredzēta bērniem, kas sākuši iet skolā, no septiņu gadu vecuma. Izrādes tapšanas procesā uz sarunām aicināti arī bērni, lai apzinātu viņu valodu un uzskatus. Līdz ar to radošā komanda izrādi veidojusi nevis no pieaugušo, bet gan pašu bērnu perspektīvas. Būtisku ieguldījumu izrādes tapšanā devušas tikšanās ar bērniem un sarunas ar bērnu ārstu un reanimatologu Pēteri Kļavu.

Izrāde iekļauta "Dirty Deal Teatro" izrāžu repertuārā “Šmulītis”. “Principā katrā no šīm izrādēm bērni ir kā izrādes sastāvdaļa nevis tikai kā skatītāji, “Kristiāna Drevisnka skaidro, ka tajās bērni tiek aicināti līdzdarboties un paust savu viedokli.

Kopā ar aktieriem Anci Strazdu, Elīnu Vasku un Reini Boteru “Otrā pusē” ieskatās arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, horeogrāfs Kārlis Božs, mūzikas autors Jānis Ruņģis, kā arī gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti