Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu

Rīta Panorāma

Intervija ar režisoru Matīsu Spaili

"Frankenšteina komplekss" – mākslīgā intelekta radītā luga

«Dirty Deal Teatro» kopā ar mākslīgo intelektu radīta izrāde «Frankenšteina komplekss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2022. gada 5. janvārī teātrī "Dirty Deal Teatro" pirmizrādi piedzīvos "Frankenšteina komplekss" – izrāde, kuru režisors Valters Sīlis un dramaturgs Kārlis Krūmiņš radījuši kopā ar mākslīgo intelektu (MI), informēja teātra pārstāvji.

Izrāde "Frankenšteina komplekss" pieteikta kā cīņa starp cilvēku un datoru: "Kurš no tiem spēj izveidot labāku izrādi? Cilvēkam patīk uzskatīt, ka tikai viņš var radīt mākslu, tomēr MI šo uzskatu izaicina."

"Šoreiz uz Arēnu izsaukts Dramaturgs. Gūstot uzvaru, viņš saņems gandrīz tikpat daudz kā Gladiators, tomēr zaudējuma gadījumā Dramaturga titulu nāksies atdod mašīnai," teikts izrādes aprakstā.

Izrādi veido Kārļa Krūmiņa dialogs ar mākslīgo intelektu, kā arī aktieru izspēlētas ainas, kuras rakstījis pats MI. Kā skaidroja izrādes veidotāji, "Frankenšteina komplekss" ir termins, ko ieviesis zinātniskās fantastikas autors Aizeks Azimovs. Šo terminu viņš izmantoja, lai apzīmētu bailes no mehāniskā cilvēka. Bailes, ka inteliģentā būtne, ko esam izveidojuši, vērsīsies pret mums un apdraudēs cilvēka dzīvību.

Izrāde "Frankenšteina komplekss" notiks angļu valodā, lai pēc iespējas vairāk saglabātu mašīnas rakstīto tekstu, tomēr izrādē tiks nodrošināti subtitri latviešu valodā. "Frankenšteina kompleksa" režisors ir Valters Sīlis, savukārt dramaturģiju veidojis Kārlis Krūmiņš kopā ar MI. Kostīmu un scenogrāfijas mākslinieks ir Uģis Bērziņš, mūziku komponējis Arvīds Saulītis, sadarbojoties ar MI, savukārt gaismu mākslinieks ir Lauris Johansons. Uz skatuves kāps latviešu aktieri Inga Tropa un Kārlis Reijers, kā arī lietuviešu aktieri Deivids Breive un Vaids Maršalka.

"Frankenšteina komplekss" tapis sadarbībā ar Kauņas Nacionālo drāmas teātri. Izrādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti