«Dirty Deal Teatro» aicina uz kara tēmai veltīto festivālu «Dirty Drama»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

„Dirty Deal Teatro” no 4. līdz 6. augustam jau septīto gadu rīkos teātra festivālu „Dirty Drama”. Šogad festivāla vienojošā tēma būs „Kara balss”. Skatītāji varēs ieklausīties dažādu mums apkārt esošu karu balsīs, vērojot izrādes un meistarklašu prezentācijas, apmeklējot lekcijas un piedaloties diskusijās. Festivāls norisināsies „Dirty Deal Teatro” un Spīķeru kvartāla teritorijā, un visi tā pasākumi būs apmeklējami bez maksas.

2014./2015. gada sezonā „Dirty Deal Teatro” sadarbībā ar fondu atvērtai sabiedrībai ''DOTS'' jau aicinājis skatītājiem sadzirdēt Ukrainas kara balsis projektā “Kara piezīmes”. Tā ietvaros jaunie skatuves mākslinieki sekoja līdzi notikumiem Ukrainā un katru mēnesi skatītājiem prezentēja šai tēmai veltītus teātra tekstu lasījumus. Festivālā „Dirty Drama” „Kara piezīmju” cikls tiks noslēgts ar dramaturģes Agneses Rutkēvičas lugas lasījumu Elmāra Seņkova režijā.

„Dirty Drama” ietvaros meistarklases jaunajiem teātra profesionāļiem sniegs divi ievērojami ārvalstu režisori – brazīļu-amerikāņu mākslinieks Rikijs Seabra un slovēņu teātra režisora Bojana Jablanoveca. Savukārt skatītājiem būs iespēja novērtēt meistarklašu laikā radīto darbu prezentācijas, kā arī piedalīties diskusijās ar veidotājiem. Meistarklasēs jaunie teātra mākslinieki apgūs veidus, kā runāt ar skatītājiem par sociāli un politiski aktuālām problēmām teātra valodā, un attīstīs prasmes veidot teātra mākslas darbu, galvenokārt izmantojot tikai savu ķermeni un iztēli.

Festivālā būs skatāmas arī vairākas izrādes, kas veltītas kara tēmai, tostarp vācu izcelsmes režisora Georga Geno viesizrāde „Bailes Ukrainā” (Fear in Ukraine). Šis iestudējums ir stāsts par autora personīgo pieredzi, strādājot kā brīvprātīgajam kara pārņemtajā Ukrainas austrumdaļā, un tajā iekļauti arī dokumentāli video un intervijas. Pēc izrādes notiks režisora tikšanās ar skatītājiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) absolventes Marijas Linartes monoizrāde „Allāha līgava” stāstīs par Čečenijas sievietēm, bet LKA absolventa Ulda Sniķera monoizrāde „Esmu karavīrs, māt!” pievēršas Dienvidosetijas notikumiem. Latvijas Jaunā teātra institūta producētā izrāde „Operācijai “Irākas atbrīvošana” – 10 gadi!” Valtera Sīļa režijā veltīta Latvijas dalībai Irākas atbrīvošanā (pirmizrāde 2013. gada 3. septembrī Starptautiskajā Jaunā teātra festivālā „Homo Novus”).

Festivāla apmeklētājiem tiks piedāvāta arī iespēja noklausīties antropologu Klāva Sedlenieka un Ievas Raubiško lekcijas, kā arī iesaistīties spēlēs, ko veidojuši teātra režisori Dmitrijs Petrenko  un Marta Elīna Martinsone. Spīķeru kvartālā 4. augustā būs pieejama fonda atvērtai sabiedrībai “DOTS” producētā un Dmitrija Petrenko un Jāņa Baloža radītā spēle “Pielaiko varu!”, kas pirmizrādi piedzīvoja 4. jūlijā sarunu festivālā “Lampa”. Savukārt festivāla noslēgums tiks atzīmēts ar Martas Elīnas Martinsones diskusiju-ballīti “Viedokļu kari”.

Ar festivāla programmu plašāk var iepazīties „Dirty Deal Teatro” mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti