Kultūra

Jelgavas pilij četru gadu garumā renovēs fasādi un mainīs teju 700 logu

Kultūra

Restauratori uzsāk atjaunošanas darbus vēsturiskai tipogrāfijas iekārtai – bostonpresei

Par festivālu "Patriarha rudens"

Dienvidu temperaments «Patriarha rudenī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau septīto gadu septembra kultūras kalendārā sava īpaša vieta ir Latvijas Kultūras akadēmijas rīkotajam Skatuves mākslas festivālam „Patriarha rudens”. Tajā ir lieliska iespēja iepazīt mūsu teātra mākslas jaunāko paaudzi – režisorus, aktierus un horeogrāfus, kas vēl mācās vai tikko beiguši Kultūras akadēmiju. Tieši „Patriarha rudenī” sevi savulaik spoži pieteica tādi tagad populāri režisori kā Elmārs Seņkovs, Valters Sīlis un citi. Katru gadu „Patriarha rudens” norit kādā citā tematiskā atslēgā, un šī gada tēma ir „dienvidu temperaments”.

"Dienvidu temperaments”, pirmkārt, labi sasaucas ar mūsu teātra patriarhu Smiļģi, kurš savās izpausmēs bija stipri vien dienvidniecisks, otrkārt - festivāla viesu vidū šogad būs spāņu horeogrāfs Andreu Karandela, kurš vadīs flamenko dejas meistarklases un itāļu režisors Dāvids Džovanzana, kura vadībā top viena no festivāla pirmizrādēm festivālā – Šekspīra „Ričards III”.

Dienvidnieciska dimensija caurvīs arī citas norises – stāsta festivāla mākslinieciskais vadītājs Jānis Siliņš.

Jānis Siliņš: „Protams, tas ir Eiropas dienvidu temperaments – spāniskais, itāliskais, arī franču un poļu, jo poļi arī ir uz dienvidiem. Viņi visi būs pārstāvēti šajā festivālā, būs, protams, skatāmas arī pašu radītās izrādes."

Vai latviešiem piemīt dienvidu temperaments un vai tāds mums ir nepieciešams – festivāla laikā Smiļģa muzejā notiks arī diskusija par šādu tēmu, ko vadīs Jānis Siliņš.

Noliedzoši uz šo jautājumu visdrīzāk atbildētu jaunā režisore Justīne Vaivode, kura festivālā piedāvās izrādi pēc Šekspīra lugas „Makbets” motīviem.

Programmas „Erasmus+” ietvaros viņa šo darbu pērn iestudējusi Spānijā ar spāņu aktieriem, un tagad – speciāli festivālam – to pašu materiālu veido kopā ar latviešu aktieriem un tas esot kardināli atšķirīgi.

Justīne Vaivode: „Tas, kas man viņos ļoti patika ir tā viņu brīvība. Viņiem nav tik daudz kompleksu. Tagad es mēģinu panākt, lai mūsu aktieri met nost kompleksus un mēģina panākt vairāk. Lai viņi izspēlējas pēc iespējas vairāk. Es viņiem teicu – kad būs par daudz, tad es pateikšu. Man arī svarīgi, lai mēs Latvijas teātrī vairāk izmantojam ķermeni un kustības, ķermeņa valoda, manuprāt, netiek izmantota līdz galam."

Tieši ķermeņa valodas izmantošana, veidojot izrādes, ir arī itāļu režisoram Dāvidam Džovanzanam. Viņa vadībā šobrīd top Kultūras akadēmijas aktieru un režisoru kursa diplomdarba izrāde pēc Šekspīra lugas „Ričards III” motīviem. Tās pirmizrādi arī varēsim noskatīties festivālā „Patriarha rudens”. Viens no lomu tēlotājiem, jaunais aktieris Oskars Vīksne stāsta, ka sadarbība ar Dāvidu Džovanzanu un viņa metode – caur improvizāciju atraisīt ķermeni – ir ļoti vērtīga pieredze aktierim.

Oskars Vīksne: „Mēs ļoti esam ieraduši strādāt pēc Staņislavska skolas – vairāk domāt ar prātu, nevis sekot ķermeņa valodai. Džovanzana mudina prātu atmest, vairāk balstīties sajūtās, mesties iekšā un darīt. Sākumā ir grūti, jo cilvēks jūtas ārpus komforta zonas, bet tas tomēr ļoti attīsta un palīdz aktierim un mākslai”.

Vēl viens būtisks Dāvida Džovanzanas pedagoģiskais princips ir Šekspīra idejas cieši sasaistīt ar mūsdienu dzīvi. Šī ir jau trešā reize, kad viņš sadarbojas ar Latvijas Kultūras akadēmiju, un katrā no izrādēm bijusi izcelta kāda tobrīd būtiska aktualitāte, stāsta Dāvids Džovanzana.

Dāvids Džovanzana: „Pirmā izrāde „Simbelīns” bija par latviešu un krievu kopienu konfliktu, otrā - „Karalis Līrs” – par Latvijas ekonomiku un banku krīzi, bet tagad trešā – „Ričards III” būs par politiskajām manipulācijām, taču ne tikai politiskā, bet arī personiskā līmenī, liekot pārdomāt, kuros brīžos mēs katrs kļūstam par Ričardu III."

Līdzās darbiem pēc Šekspīra lugu motīviem „Ričards III”, „makbets” un „sapnis vasaras naktī” festivālā „Patriarha rudens” būs skatāma vēl virkne jaunu izrāžu, ko veidojuši jaunie un daudzsološie Latvijas režisori, aktieri un horeogrāfi.

„Patriarha rudeni” atklās 26.septembrī, kā allaž Āgenskalna tirgū arī šoreiz dienvidnieciskās noskaņās, pēc tam pamatā izrādes tiks spēlētas Teātra muzejā un Zirgu pastā. Festivāla programma pieejama šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti