Kultūras ziņas

Jauno un pieredzējušo baleta zvaigžņu koncerts

Kultūras ziņas

Latgalē notiek 5. Ērģeļu dienas

Latviešu seksualitātes spēks deju lieluzvedumā

Deju lieluzvedums «Lec, saulīte!» pārvērš Mežaparka estrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mežaparkā 21. un 22.jūnijā notiks deju lieluzvedums “Lec, saulīte!”, kurā deju kolektīvi un folkloras kopas attainos Jāņu nakts notikumus un arī latviešu seksualitātes spēku. Mežaparka estrāde īpaši šim uzvedumam ir apgriezta otrādi - tur, kur parasti atrodas dziedātāji, nu sēdēs skatītāji.

20.jūnijā plkst. 22 Mežaparkā sāksies ģenerālmēģinājums, bet jau kopš agra rīta un visas dienas garumā tur par spīti lietum divarpus tūkstoši dejotāji mēģināja deju soļus.

Scenogrāfs Reinis Suhanovs un režisors Elmārs Seņkovs Mežaparka estrādē ir apgriezuši visu kājām gaisā, iestādot pat lielus kokus, sarūpējot siena zārdus un pat zirgus, lai naktī viss pārvērstos.

Pilnīgi pazūd sajūta, ka mēs atrodamies Mežaparkā, tiešām ir sajūta, ka esam izbraukuši ārpus Rīgas. Gribas radīt karstasinīgu, temperamentīgu pasākumu. Līgo svētkus, kad daba ir absolūtā pilnbriedā, kad cilvēki ir gatavi saņemt visu dabas spēku, tāpēc tur vajag ļoti lielu jaudu," par uzvedumu stāsta režisors Elmārs Seņkovs.

Deju lieluzveduma pamatā ir Rasas Bugavičutes radīts stāsts, kas ievedīs tautas vitālāko svētku pasaulē. Tā kā ne visi pārzina senču tradīcijas, par galveno varoni izraudzīta jauna meitene, kurai šie svētki ir sveši. Viņa iepazīsies ar puisi, kurš viņu ievedīs Jāņu nakts svinēšanā, kur būs gan karstasinīgas dejas, gan rituāla dziesmas. Skatītāji šo visu krāšņo, seksualitātes pārpilno mistēriju varēs vērot no Dziesmu svētku kopkora tribīnēm.

"Jāņu svētkos sen nav bijis tāda liela izmēra uzvedums, tādēl šogad ir īpašs gads, kad mums ir iespēja piedalīties tādā lieluzvedumā," uzsver dejotāja Sandra.

Saulgriežu stāstu izdejos vairāki tūkstoši dejotāju no Rīgas un citu vietu Latvijas labākajiem deju kolektīviem. Uzvedumā piedalīsies jauniešu kori, solisti, folkloras kopas, īpašs "Lec, saulīte!" orķestris, kā arī bungu un dūdu grupa "Auļi". Deju uzvedums ir "Rīga 2014 saulgrieži" notikums, kas būs Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada saulgriežu kulminācijas pasākums.

Viss ir apgriezts kājām gaisā - publika būs tur, kur koris. Tie cilvēki, kas atnāks uz Mežaparku, šoreiz šo vietu nepazīs. Reinis Suhanovs riktīgi pastrādājis ar scenogrāfiju. Stilistika, kādā šoreiz rādām deju, nav tradicionāla, tas ir pilnīgi citādāk - ar sižetu, dramaturģiju. Absolūti sadzīviskas svētku gaidīšanas lietas savijas ar dejošanu un dažādām norisēm, kas Jāņu naktī ir vienkārši nepieciešamas, vajadzīgas un bez kurām nevar iztikt," stāsta horeogrāfs Agris Daņiļevičs.

"Mēs mēģinām izvairīties no tādiem pareiziem uznācieniem, jo tomēr tie ir svētki, tā nav deju paraugdemonstrācija. Deja ir pašsaprotama, mēs esam tauta, kas dejo un mēs dejojam ar prieku, brīvi, svinam šos svētkus brīvi, ļaujamies, tāpēc tik daudz nedomājam par to, vai būs izstieptas potītes, vai būs plaši smaidi. Mūsu uzdevums dabūt dabiskumu, lai viņiem pašiem patīk tas, ko dara," norāda Seņkovs.

"Galvenais ir piedalīties šajā pasākumā un atrasties te, kur atrodas citi kolektīvi un izbaudīt, ka skatuve ir citādāka nekā bijusi. Pašā augšā ir vislabākā vieta," mēginājumā saka dejotāji Sandra un Lauris.

Deju lieluzvedumu "Lec, saulīte!" Līgo vakarā varēs redzēt Latvijas Televīzijā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti