Kultūras ziņas

Reklāmas slepenā dzīve

Kultūras ziņas

Trīs džeza vakari

Deju kolektīvam "Ačkups" 65!

Deju kolektīvs «Ačkups» 65 gadu jubilejā izveidojis kalendāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Stradiņa universitātes studentu deju kolektīvs “Ačkups” atzīmē 65 gadu jubileju. Lai svinības būtu krāšņākas un par šo vēsturisko mirkli saglabātos arī taustāmas atmiņas, kolektīvs pašu spēkiem visa gada garumā veidojis kalendāru, kurā attēloti visi ansambļa dejotāji. Svētku priekšvakarā, 30.novembrī Rīgas Stradiņa universitātē atklāta arī īpaša, kalendārā neiekļautu fotogrāfiju izstāde.

Ideja gatavoties jubilejai visu gadu „Ačkupa” kolektīvā radusies kopīgi. Vēlme izcelt harmoniju starp Latvijas atšķirīgo gadalaiku noskaņu un tautastērpu krāsām, visa gada garumā īstenojusies 12 fotosesijās, kas apkopotas kalendārā.

„Noteicošais bija pati daba. Jo uzstādījums mums bija visu to realizēt dzīvā dabā, lai dejotāji nomestu tās skatuviskās maskas, tos skatuviskos smaidus. Lai viņi iejūtas, lai viņi saplūst ar  dabu, dabas tēliem un lai pilnīgi atbrīvojas,” par ideju stāsta kolektīva vadītāja Elita Treilone.

„Ačkupa” prezidente Zane Apsīte klāsta, ka katram dejotājam tika piemeklēts tautas tērps: „Mēs ilgi sēdējām un domājām, kurš dejotājs varētu būt maijā, kurš jūnijā, vai viņš spēs atvērties.”

Kalendāra veidotāji atzīst, ka viena no grūtākajām foto sesijām bijusi janvārī, kad ne īpaši biezos tautastērpos meitenēm kā ledus karalienēm nācies pozēt iespaidīgā salā. Ne mazāk iespaidīgs pārdzīvojums bijis vasaras saulgriežu nakts peldi fotografēt dzestrajā jūnija naktī pirms saullēkta.

„Līdzko cilvēks uzvelk tautas tērpu, viņš kaut kādā veidā ir pārģērbies, viņš vairs nav viņš pats un neuztraucas par to, kā viņš izskatās.

Viņš jau ir tēlā, līdz ar to viņš ir atbrīvots. Dejotājs. Tas ir vieglāk, ja cilvēks ir kādā tēlā,” uzsver fotogrāfs Jānis Romanovskis.

„Vēsturi mēs veidojam šodien, un šajā kalendārā mēs esam iemūžinājuši 21.gadsimta dejotājus, kas ir tāda kā liecība turpmākajām paaudzēm, kā mēs šodien redzam un uztveram tautas tērpu un dejotājus,” norāda „Ačkupa” prezidente.

65.jubileju “Ačkups” izdejos sestdien Rīgas Stradiņu universitātē koncertā “Mirklis vienā elpā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti