Rīta Panorāma

Ināras Kolmanes filma "Dubultā dzīve. Sekss un PSRS"

Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministri Andu Čakšu

Dejas izrāde "No zobena saule lēca" augustā būs jūras krastā

Deju izrādi «No zobena saule lēca» uzvedīs jūras krastā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Deju izrāde "No zobena saule lēca" 24. un 25.augustā notiks pludmalē Vecāķos, Latvijas Televīzijas raidījumā atklāja horeogrāfs Agris Daņiļevičs un producents Edžus Arums.

Uzveduma veidotāji vēlas, lai tajā būtu pēc iespējas mazāk tehnoloģiju. Tādējādi dekorāciju uzvedumā nebūs un izrādē mēģinās izmantot ainavu, par kuru cilvēki vienmēr sajūsminājušies.

"Viens no galvenajiem scenogrāfiskajiem momentiem, cerams, būs saulriets," teica Arums.

Daņiļevičs piebilda, ka dejotāji papildinās izrādi ar iespējām, ko piedāvā ūdens. Tāpat izrādes dalībniekiem būšot liela fiziska slodze, jo dejot smiltīs ir daudz grūtāk nekā uz deju grīdas.

Horeogrāfs skaidro, ka šogad iestudējums tiks izrādīts jau desmito reizi, tādējādi šis ir jubilejas gads.

Dejas izrāde "No zobena saule lēca" ir stāsts par seno baltu dzīvi, kuru dalībnieki parāda dejā, mūzikā, rituālos un scenogrāfijas simbolos, radīta kā kultūras vērtība atspoguļojot mūsu senču viedo dzīvesziņu. Izrādes sižetiskā līnija ļauj iepazīt baltu dzīves gājumu, ikdienu, būtiskākos ritus, piemēram, dzimšanu, kristības, kāzas. Izrāde ir par cilvēka likteni - spēju to pieņemt. Tā mēģina izprast un atspoguļot cilvēka iekšējās sajūtas un izpausmes kara priekšnojautās un realitātē. Stāsts ir ar laimīgām beigām, taču tas aizskar tādas tēmas kā drosme, izvēle, zaudējums.

Izrādē darbojas vairāk nekā 40 dažādu paaudžu deju kolektīvi. Daņiļevičs norādīja, ka visi dejotāji izrādē piedalās entuziasma vadīti, tādējādi tajā nav blefa un liekulības.

Skatītāju tribīnēs būs vieta 2000 cilvēkiem, un paredzēts, ka notiks četri koncerti. Biļešu tirdzniecība uz pasākumu sākas rīt, 15.maijā.

Izrādes režisors ir Uģis Brikmanis, kurš veido arī Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertus. Radošā komanda: horeogrāfs - Agris Daņiļevičs, mūzika - bungu un dūdu grupa "Auļi", muzikālais vadītājs - Kaspars Bārbals. Uzvedumā piedalīsies etnomūziķi - Kristīne Ādmine, Liene Brence, Lauma Bērza, Sandra Budeviča un citi. Tērpu autores - Evija Dāboliņa un Kristīne Korečko.

2018.gada izrāde topa ar Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu un ir iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti