Kultūras rondo

Ar izstādi “Gadiem pāri” mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks svin 75.jubileju

Kultūras rondo

LALIGABA Mūža balvu šogad saņems dzejniece un jogas skolotāja Velta Sniķere

Skatuves deja mūža garumā. Dejas balvas par mūža devumu ieguvējs Uldis Šteins

Dejas pedagogs Uldis Šteins: Dejas balva man ir apbalvojums pašdarbības dejotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Jaunizveidoto Dejas balvu par mūža ieguldījumu dejas mākslā saņems horeogrāfs, dejas pedagogs, vairākkārtējs Deju svētku virsvadītājs Uldis Šteins, bet viņa ilgus gadus vadītais Tautas deju ansamblis „Vektors” 31. martā ar koncertu VEF Kultūras pilī svinēs savus 60. jubileju.

„Es to uztveru tā, ka es visā deju brandžā esmu vienīgais īstais amatieris, kas vēl palicis, man nav profesionālas izglītības. Bet, ja tā rēķina, no 1950. gada visi Dziesmu svētki ar mani. Es neesmu tur neko īpaši bīdījis, bet es tur esmu bijis iekšā. Uzskatu, ka tas ir apbalvojums pašdarbības mākslai, pašdarbības dejotājiem. Tā ir tautas labākā daļa,” sarunā Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” atzīst Uldis Šteins.

Uldis Šteins un Dagmāra Bārbele
Uldis Šteins un Dagmāra Bārbele

Ulda Šteina audzēkne, „Vektora” mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale atklāj, ka tieši viņa nodevusi Uldim Šteinam ziņu par piešķirto apbalvojumu, lai arī bijusi pārliecināta, ka viņš jau zina un zvanījusi, lai apsveiktu.

„Man liekas, ka šī balvas iegūšana ir ilgu gadu darba rezultāts,

bet arī personisko rakstura īpašību novērtējums, jo Uldis ir ārkārtīgi sirsnīgs, tajā pašā laikā ļoti atklāts, nebaidās pateikt savas domas, pat ja tās nav glaimojošas. Šīs ir īpašības, ko ļoti novērtē gan viņa dejotāji, gan kolēģi,” uzskata Dagmāra Bārbale.

Uldis Šteins bilst, ka viņam pašdarbībā palīdzējis tas, ka vienmēr bijis amatieris, ka tas nav bijis viņa karjeras darbs, līdz ar to tā bijusi iespēja būt daudz tuvākam dejotājiem, būt arī tiešam un atklātam.

Rīgas Tehniskās universitātes - toreiz Rīgas Politehniskā institūta - Tautas deju ansamblis "Vektors" ir dibināts 1958. gadā, kopš 1960. gada to ilgus vadīja Uldis Šteins. 2015. gadā par kolektīva vadītāju kļuva Dagmāra Bārbale. Uldis Šteins uzskata, ka „Vektoram” ir laimējies, ka tagad ar dejotājiem strādā Dagmāra Bārbale.

„Esam izvilkuši laimīgo lozi. Man un „Vektoram” ir ļoti laimējies,” tā Uldis Šteins.

Kas šobrīd ir „Vektors”? „Kaut kas ļoti labs, kas daudziem cilvēkiem nepieciešams, tas kļūst par daļu no viņu dzīves. Līdzīgi domājošo un jūtošo sanākšana. Bet tā ir visā pašdarbībā,” vērtē Uldis Šteins.

„”Vektors” atšķiras labā nozīmē ar savu pašdarbnieciskumu, nekad nav bijis autorkolektīvs. Tagad ir iespēja kļūt par autorkolektīvu Dagmāras vadībā.”

Jubilejas koncertā 31. martā pirmajā daļā būs skatuves deju zelta fonds. Arī Ulda Šteina "Vāverpolka". Otrajā daļā jaunākas dejas.

„Pārsvarā Dagmāras dejas, un tā tam ir jābūt, jo tās ir šobrīd tās labākās,” atzīst Uldis Šteins.

Dejas balvas pasniegšanas ceremonija, kurā apbalvojumu par mūža ieguldījumu dejas mākslā saņems Uldis Šteins, notiks 29. aprīlī M. Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti