Dejas dienā aicina izvēlēties savu deju maršrutu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau svētdien, 27.martā, ar 27 bezmaksas meistarklasēm deviņās Rīgas deju zālēs sāksies Dejas dienas svinības, uz kurām aicinot, horeogrāfi teic: "Vienkārši paskatāmies [Dejas dienas] sarakstiņu, izvēlamies savu maršrutu un dodamies."

Dejas diena šogad notiks trīs dienas no 27. līdz 29.aprīlim, aicinot interesentus iepazīt laikmetīgo deju dažādos izpildījumos. Kā jau ik gadu arī šogad būs iespēja piedalīties radošajās darbnīcās, bezmaksas meistarklasēs, kā arī gūt kopainu par jaunākajām laikmetīgās dejas izrādēm un teātriem, kur izrādes tiek regulāri izrādītas.

27.aprīlī interesenti meistarklasēs varēs iepazīt kustības mākslu laikmetīgās dejas, modernās dejas, breika, jogas, džeza dejas, hiphopa un pat japāņu buto disciplīnā turpat visu šodienas vadošo Latvijas horeogrāfu vadībā.

Vienkārši paskatāmies sarakstiņu, izvēlamies savu maršrutu un dodamies. Nav nekādu ierobežojumu,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" mudina horeogrāfe Kristīne Vismane.

Ar meistarklašu "sarakstiņu" iespējams iepazīties Dejas dienas mājas lapā.

Savukārt svētdienas vakarā pulksten 19, kad visi būs izdejojušies, „Zirgu pastā” gaidāma izrāde - lekcija “Dunkani – dīvaiņi vai pravieši?”, stāsta Inta Balode.

Horeogrāfe Sintija Siliņa, mudinot cilvēkus apmeklēt Dejas dienas pasākumus, norāda, ka motivāciju var gūt no piedalīšanās vien un kaut kā jauna pieredzēšanas, negaidot lielus atklājumus.

Pabūt kopā ar savu ķermeni un pēc tam skatīties, ko tas sevī atklāj, -  tas ir mērķis,”  skaidro horeogrāfe.

Īpašs notikums “Laikmetīgās Dejas dienu” ietvaros būs Lauras Stašānes (Latvijas Jaunā  teātra institūts) veidotais projekts ”Dejas diena tavā darbā”, kas ir veltījums rīdzinieku profesijām, kuras ikdienā nav saistītas ar dejošanu, bet kuru kustības ir vērtīgas, unikālas un skaistas. Piecas horeogrāfes sadarbībā ar cilvēkiem, kas strādā Tērbatas ielas frizētavā, kafejnīcā un veikalā, piedāvā miniatūras kustību izrādes.

Dejas dienu tradīcija ir aizsākusies 2006.gadā, kad horeogrāfe Olga Žitluhina ierosināja rīkot svinības par godu UNESCO atzītajai Starptautiskajai dejas dienai, ko svin 29.aprīlī. Katru gadu aprīļa pēdējā nedēļas nogalē notiek bezmaksas dejas nodarbības, kuras vada Latvijas vadošie laikmetīgās dejas horeogrāfi, un radošās darbnīcas, kuras dod iespēju iejusties dejotāja ādā, esot izrādes iestudēšanas un mēģinājumu procesā, pēc tam izveidoto horeogrāfiju prezentējot uz skatuves.

Dejas dienu programma veidota tā, lai piedalīties varētu gan pieaugušie, gan bērni, gan dejotāji ar pieredzi, gan cilvēki, kas vēlas uzzināt, kas īsti ir laikmetīgā deja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti