Dejas balvu gaidot, notiks četras diskusijas par dažādiem dejas žanriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gaidot Dejas balvas pasniegšanas ceremoniju, kas 29. aprīlī norisināsies Dailes teātrī un tiešsaistē, Latvijas Dejas informācijas centrs aicina uz četrām tiešsaistes sarunām par atšķirīgu dejas žanru aktuālajiem jautājumiem.

Kā informēja organizatori, katra saruna pievērsīsies savam dejas žanram – skatuviskajai tautas dejai, baletam, laikmetīgajai dejai un mūsdienu dejām. Tajās diskutēs dejas praktiķi un teorētiķi, piedalīties un iesaistīties sarunā aicināts ikviens interesents. Sarunas norisināsies “Zoom” platformā, tiks ierakstītas un pēcāk publicētas interneta vietnē “Dance.lv”.

Novērtē nozīmīgākos sasniegumus dejā! Līdz 25. aprīlim portālā LSM.lv iespējams piedalīties “Dejas balvas 2019–2020” skatītāju balsojumā un izvēlēties divus skatītāju iemīļotākos darbus kategorijās “Dejas iestudējums” un “Dejas notikums”.

13. aprīlī pulksten 11.00 notiks diskusija “Kas ir skatuviskā tautas deja 2021. gadā Latvijā?”. Diskusijā aicināti piedalīties Rita Spalva, Gunta Skuja, Jānis Purviņš, Krišjānis Šimis, Juris Gogulis, kuri sarunāsies par jautājumiem: Kāda ir skatuviskās tautas dejas vieta un nozīme 2021. gadā? Ko nozīmē dažādie žanra jēdzieni (skatuviskā tautas deja, latviešu skatuviskā deja, tautas deja)? Kas raksturo skatuvisko tautas deju? Kā skatuviskajā tautas dejā atšķirt amatieri un profesionāli?

Kāds attīstības ceļš skatuviskajai tautas dejai saskatāms nākotnē?

Sarunas moderatores: Beāte Svarinska un Elīna Gailīte.

15. aprīlī pulksten 18.00 notiks diskusija “Balets Latvijā. Šodien”, kurā piedalīsies Agnese Andersone, Baiba Beinaroviča, Tālis Sils, Dmitrijs Gaitjukevičs un Elza Leimane. Diskusijas jautājumi: Kāda ir baleta nozīme mūsdienu mākslas kontekstā? Kā atšķirt klasisko baletu, moderno baletu un laikmetīgo baletu?

Kāpēc ir maz jaunu un oriģinālu baleta iestudējumu? Kāpēc Latvijā nav baleta kritiķu?

Kas veido konkurenci Latvijas baletam? Kas varētu būt jaudīgākie izaicinājumi baletā pēc pandēmijas?

Sarunas moderatores: Rūta Pūce un Dita Jonīte.

20. aprīlī pulksten 18.00 diskusijā “Cik laikmetīga ir laikmetīgā deja Latvijā?” tiksies Olga Žitluhina, Dita Jonīte, Krišjānis Sants, Kristīne Brīniņa un Valts Miķelsons. Sarunas gaitā viņi pievērsīsies šādiem jautājumiem: Kas ir “laikmetīgs”? Kāda ir laikmetīgās dejas vieta laikmetīgās kultūras kontekstā? Ko par laikmetīgās dejas procesu Latvijā var nolasīt Laikmetīgās dejas hronikā? Kura ir vislabākā laikmetīgās dejas definīcija?

Kurš notikums, kas līdz šim pieredzēts Latvijā, būtu vislabākais piemērs, lai ilustrētu laikmetīgo deju?

Moderatores: Lāsma Goba un Agnese Bordjukova.

26. aprīlī (norises laiks tiks precizēts) notiks saruna “Kāds ir mūsdienu deju statuss?”.  Diskusijā aicināti piedalīties Edmunds Veizāns, Annika Andersone, Andžejs Začiņajevs, Edīte Ābeltiņa un Līga Vološčuka. Diskusijas jautājumi: Kas deju padara par novecojušu un nemūsdienīgu? Kas jāsaprot ar apzīmējumu “mūsdienu dejas”? Kas ir mūsdienu deju dejotāja bāze, un ar ko tieši amatieris atšķiras no profesionāļa? Ielu deja / komerciālā deja / dejas teātris / jazz funk – kas vainas šiem nosaukumiem, un vai ir svarīgi, ka mūsdienu deja Latvijā sasaucas ar to, kas ir mūsdienu deja pasaulē? Kādi kritēriji mūsdienu dejām palīdz kvalificēties kā mākslas notikumiem?

Kā mēs kopā varam celt mūsdienu deju kvalitāti un prestižu Latvijā?

Diskusijas moderatore: Anna Pierhuroviča.

Visas četras diskusijas notiks “Zoom” platformā. Lai piedalītos un saņemtu pieejas saiti, interesenti aicināti pieteikties, rakstot uz e-pastu: [email protected]

Dejas balva ir augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā. Reizi divos gados to piešķir baletā, laikmetīgajā dejā, skatuviskajā tautas dejā un mūsdienu dejās par sasniegumiem jauniestudējumu, uzvedumu un dejas notikumu radīšanā, kā arī pedagoģiskajā un pētnieciskajā darbā.

Dejas balvu rīko Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti