Kultūras ziņas

Londonas Klezmera kvartets koncertē Rīgā

Kultūras ziņas

Jauno un pieredzējušo baleta zvaigžņu koncerts

Dejas izrāde Vecmīlgrāvja pagalmā

Deja ienāk Vecmīlgrāvja pagalmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc tam, kad Vecmīlgrāvja iedzīvotāji ir uzsākuši svinēt dzīvi ar cienastu pie galda, astoņi dejotāji viņus aicina izkustēties un nemanot sākas iestudējums. Deviņstāvu māju pagalmā skan dziesmas krievu un latviešu valodā. Ne velti, arī tas pieder pie autoru ieceres.

Kā vēstīts,  18. un 19.jūnijā Vecmīlgrāvja iedzīvotāji savu namu pagalmos varēja vērot un arī piedalīties laikmetīgās dejas izrādē „No Vecmīlgrāvja ar mīlestību”. Šis iestudējums ir Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta „Deja iziet pilsētā” ietvaros un top sadarbībā ar Jaunā teātra institūtu.

„Man ir solo, kur es cīnos ar divām pusēm sevī,” stāsta horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs. „Vienā ir latvieši, otrā krievi. Vecmīlgrāvī šī lieta ir aktuāla. Ar savu deju es gribētu pateikt, ka tas ir viens un tas pats.”

Pirms izrādes tapšanas dejotāji veica lokālu sociālo aptauju, uzzinot, kas interesē vietējos iedzīvotājus, kā paiet viņu ikdiena. Secinājums un reizē arī izrādes vadmotīvs ir tuvināšanās un draudzība. Izrādes režisors akcentē, ka konkrētā pagalma iedzīvotāju atsaucība ir pierādījums, ka šāds pasākums ir attaisnojies.

„Māju pastkastēs mēs salikām uzaicinājumus piedalīties, un šeit jūs redzat daudzus vietējos iedzīvotājus. Sākumā daudzi prasīja: „Kāda velna pēc jūs izvēlējāties mūsu pagalmu, kāpēc jūs to nedarāt Kultūras pilī?”,” atklāj iestudējuma režisors Kūns Augustainens.

Ar dejotājiem skaidrs – viņi savu mākslu vēlas nest tuvāk tautai. Taču flāmu režisoram, kurš vides iestudējumus ir veidojis daudzviet Eiropā, ir vēl kāds kritērijs, kāpēc izvēlēta tieši šī vieta.

„Nedomāju, ka ir daudz teātru skatuves, kuros ir šāds fons. Un tas jau ir iespaidīgi. Turklāt, ja šovakar mums būtu paveicies, tad mēs redzētu, kā saules gaisma izgaismo sienu. Tā ir gaisma, kādu jūs diez vai varētu uzlikt teātrī,” skaidro režisors.

Šī izrāde ir tikai viena no iestudējumu sērijas, kas gaidāmi šogad. „Deja iziet pilsētā” turpinājums gaidāms augustā Grīziņkalnā un septembrī Sarkandaugavā. Bet 19.jūnijā dejas izrāde skatāma parkā pie kultūras pils "Ziemeļblāzma".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti