Kultūras ziņas

"Spēlmaņa nakts" šogad jaunā formātā

Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris jaunās sezonas gaidās

Deivida Bovija dziesmas un laikmetīgais balets

Deivida Bovija dziesmas un laikmetīgais balets – «Zvaigžņu putekļi» baleta festivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgā un citviet Latvijā turpinās 26. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Tā moto ir “No klasikas līdz avangardam”. Un tieši ar tādu programmu 5. oktobrī VEF Kultūras pilī uz skatuves kāpa viena no pasaulē atzītākajām baleta kompānijām “Complexions”. Šovā “Star Dust” jeb “Zvaigžņu putekļi” dejotāju plastikā atdzīvojās gan Bahu dinastijas, gan Deivida Bovija mūzika.

26. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmā Rīgā un Rēzeknē viesojas ASV laikmetīgā baleta apvienība “Complexions”. Uz Latviju tā ir atvedusi šovu ar nosaukumu “Star Dust” jeb “Zvaigžņu putekļi”. Iestudējums sastāv no divām šķietami nesavienojamām daļām. Pirmajā dejotāji iedzīvina Johana Sebastiana Baha un Karla Filipa Emanuela Baha mūziku, otrajā – Deivida Bovija dziesmas.

Baleta kompānijas “Complexions” repetitors Klifords Viljamss skaidroja: “Mēs izvēlamies ļoti plaša spektra mūziku. Piemēram, Bahu, kuru mēs personīgi nepavisam neuzskatām par klasiku, drīzāk par sava laika džezmeni. Savukārt programma ar Deivda Bovija skaņdarbiem tapa īsi pirms viņa aiziešanas mūžībā. Tā kā mēs izmantojam gan klasiku, gan neoklasiku, šajā programmā tās pasniedzot kā Brodvejas šovu.”

Ņujorkā bāzētā baleta apvienība jau 27 gadus pārsteidz un intriģē skatītājus visā pasaulē. Šobrīd tā ir viena no atzītākajām kompānijām laikmetīgā baleta vidē, ik gadu sniedzot 80–100 izrāžu. Lielā mērā trupas panākumi ir skaidrojami ar pārsteidzošu ķermeņa plastikas valodu un mūzikas interpretāciju.

“Mūsu kompānijai ir sava horeogrāfijas valoda,” uzsvēra Klifords Viljamss. “Tās dibinātāji un režisori Dvaits Roudens un Desmonds Ričardsons ir radījuši savu tehniku. Daudzas kustības, kas iekļautas arī šajā šovā, ir daļa no mūsu kustību filozofijas.”

Un vēl “Complexions” filozofija ir daudzveidībā. Nebūs melots, sakot, ka šī trupa un tās iestudējumi simbolizē visu pasauli.

“Mūsu dejotāji ir no visas pasaules. No Kolumbijas, Austrālijas, ir mietene no Japānas, Kanādas, Itālijas un, protams, Amerikas. Tā ir daļa no mūsu misijas. “Complexions” apvieno rases, ticības, ādas krāsas un orientācijas. Tā ir daudzveidība globālā izpratnē,” norādīja Viljamss.

8. oktobrī “Space Oddity”, “Heroes” un citi Deivida Bovija skaņdarbi tiks izdejoti arī Latgales vēstniecībā “Gors”, kur arī Rēzeknes publikai būs iespēja noskatīties laikmetīgā baleta šovu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti