Kultūras rondo

Viestura Roziņa poētiska izrāde "Kliedzēji" saņēmusi četras "Spēlmaņu nakts" nominācijas

Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Situācija Dailes teātrī un kā neapjukt Riga IFF programmā

Daugavpils teātris jauno sezonu sāk ar jauniem izaicinājumiem un provokācijām

Daugavpils teātris jauno sezonu sāk ar jauniem izaicinājumiem un provokācijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daugavpils teātrī sestdien, 5. oktobrī, pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Cilvēks no Podoļskas” Georgija Surkova režijā. Šī sezona teātrim solās būs jaunu izaicinājumu un provokāciju pilna. Pirmo reizi taps izrāde bērniem latgaliešu valodā. Tiks veidota arī deju izrāde - mūzikls, kas veltīts māksliniekam Leonardo da Vinči. Savukārt septembrī un oktobrī Rīgā viesojas vairākas Daugavpils teātra izrādes, tai skaitā - četras "Spēlmaņu nakts" nominācijas ieguvusī Viestura Roziņa izrāde "Kliedzēji."

5. oktobrī Daugavpils teātrī pirmizrāde iestudējumam „Cilvēks no Podoļskas” Georgija Surkova režijā. 2018. gadā lugas „Cilvēks no Podoļskas” autors Dmitrijs Daņilovs par šo darbu saņēma „Zelta masku” kategorijā „Labākais dramaturgs”.

Izrādes režisoram Georgijam Surkovam tā ir atgriešanās Daugavpils teātrī.

“Esmu noilgojies pēc šiem aktieriem un teātra. Man tie ir svētki,” atklāj Surkovs. “Aktieri ir izauguši. Teātrī pa šo laiku bijušas labas izrādes un veiksmīgs ceļš, parādījušies jauni aktieri. Man tiešām ir patīkama sajūta, ka atkal esmu šeit.”

"Jaunietis no nelielas Maskavas piepilsētas Podoļskas pēkšņi tiek aizturēts un nogādāts policijas iecirknī, bez paskaidrojumiem un apsūdzībām. Bet policijas darbinieki nesteidzas viņu atbrīvot un uzsāk dīvainu pratināšanu, kas drīzāk līdzinās erudīcijas pārbaudei vai absurdam psihoterapeitiskam seansam, kura laikā tiek uzdoti savstarpēji nesaistīti un situācijai neatbilstoši jautājumi: „Kāda ir Podoļskas apdzīvotība? Ko tu redzi logā ceļā no mājām uz darbu? Kādā krāsā ir tavas daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpas sienas?” Neviļus rodas jautājums, vai tas ir pilnīgs absurds vai biedējoša realitāte?" teikts izrādes aprakstā.

Šis iestudējums ir labs izaicinājums Daugavpils teātrim.

“Telpa, kurā viss notiek, ir policijas iecirknis, un cilvēki, kas velk ārā no galvenā varoņa visas problēmas, ir nevis filozofi, bet policisti. Tas padara šo lugu ne vien filozofisku, bet arī smieklīgu un absurdu. Tā ir šīs lugas spēcīgā puse,” atzīst Surkovs.

Luga ir savā ziņā simboliska un nākusi pat ar nelielu mistikas devu, atklāj Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

"Lugas autors pats viesojās pie mums pirms pusotra gada un piedāvāja to iestudēt. Tad mūsu aktieri, par to nezinot, paši sarīkoja lugas lasījumu. Savukārt par to neko nezinot, režisors Georgijs Surkovs piedāvāja man šo lugu iestudēt. Tāda sakritība," bilst Šapošņikovs.

Vēl viens šīs sezonas izaicinājums – izrāde bērniem latgaliski.

“Paredzēta mūsu vēsturē pirmā izrāde bērniem latgaliski. Teātrim ir liela pieredze iestudēt izrādes latgaliešu valodā, bet iestudēt izrādi latgaliski bērniem ir kaut kas pilnīgi jauns. Jauns izaicinājums, daļēji risks, jo nekā tamlīdzīga pasaulē nav. Pamatīgs darbs, sākot ar literāro darbu līdz iestudējumam,” skaidro Šapošņikovs.

Turpinot savu eksperimentālo ceļu, Daugavpils teātris jaunajā sezonā ieplānojis vēl kādu neparastu - Fjodora Dostojevska romāna „Brāļi Karamazovi” - iestudējumu, Daugavpilī jau zināmās Polijas režisores Lucinas Sosnovskas režijā.

Protams, tas, bez kā Daugavpils teātris vairs nav iedomājams, ir deju izrādes. Šoreiz iestudējums būs veltīts māksliniekam Leonardo da Vinči.

Šapošņikovs atklāj, ka šī izrāde, kurai vēl nav nosaukuma, būs pavasara dāvana skatītājiem un to veidos horeogrāfe Irina Saveļjeva, kura arī veidojusi iepriekšējo dejas iestudējumu Daugavpils teātrī „Kazanova. Henrieta. Venēcija”, kuru vēl pavasarī varēja noskatīties arī skatītāji Rīgā.

Savukārt rudens viesizrādēs Daugavpils teātris uz Rīgu ved arī poētisko izrādi „Kliedzēji”. Režisors Viesturs Roziņš skatuves versijai, izvēloties Jāņa Klīdzēja romānu „Sniegi”, radījis veltījumu saviem vecvecākiem.

„Spēlmaņu nakts” žūrijas atzinīgi novērtējusi šo iestudējumu, piešķirot četras nominācijas, tai skaitā „Gada mazās formas izrāde”. Par iestudējumu arī liela skatītāju interese, tā jau rādīta Rīgā, teātra mājā "Zirgu pasts", savukārt 29. oktobrī to varēs skatīt VEF Kultūras pilī.

Bet režisora Oļega Šapošņikova iestudējumu „Kailais karalis” iespējama noskatīties 14. un 15. oktobrī M. Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti