Daugavpils teātris izkūlies no pārādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

“Beidzot mums viss ir labi un būs vēl labāk!” - tā par teātra finansiālo situāciju saka Daugavpils teātra administrācija. Aizvadītajā sezonā krietni audzis skatītāju skaits, tādēļ teātris, kurš bija uz bankrota sliekšņa, nostājies uz kājām un sācis attīstību. Tuvojoties jaunajai sezonai, Daugavpils teātris atjauno materiāli tehnisko bāzi un plāno sagatavot jaunus aktierus.

"Protams, ka naudas nekad nav par daudz, bet parādu mums nav, ir arī neliela rezervīte, lai mēs varētu uzsākt jaunu sezonu. Mūsu atbalstītāji arī piepalīdzēja, tamdēļ mēs pat mazliet attīstāmies savā materiālajā bāzē," jaunās sezonas pirmajā preses konferencē sacīja Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode.

Jau vairāk nekā 10 gadus Daugavpils teātris strādā bez profesionāla papildinājuma un trupas skaitliskais sastāvs ir sarucis līdz 16 dalībniekiem, tādēļ oktobrī turpat Daugavpilī profesionālās apmācības 2,5 gadu garumā uzsāks dažāda vecuma skatuves mākslas speciālisti. Konkursa kārtībā plānots uzņemt 15 jaunus aktierus.

"Mēs ceram, ka tie jaunie cilvēki, kuri iestāsies apmācībās, jau sāks sadarboties ar mūsu teātri, negaidot to brīdi, kad viņi pabeigs skolu, bet jau varbūt jau pēc pirmā gada. Tas nozīmē, ka sezonas beigās mēs arī varam gaidīt kursa darbus," norāda Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

Pagājušajā gadā jauni dejotāji uzņemti Daugavpils teātra modernā baleta trupā, papildus dejotāji būs vajadzīgi arī šogad, jo novembrī plānota dejas izrāde “Kazanova”.

"Protams, uz skatuves būs liela kustība, daudz dažādas eksperimentālas horeogrāfijas, bet ļoti gribas šī cilvēka filozofijas ideju, jo pat uz kapakmeņa viņam rakstīts: es dzīvoju kā filozofs," citē Daugavpils teātra horeogrāfe Irina Saveļjeva.

Kaut arī Daugavpils teātra trupa ir neliela, skatītājiem tiek piedāvātas izrādes trīs valodās – latviešu, krievu, latgaliešu. Aizvadītajā sezonā izrādes kopā apmeklējuši 26 tūkstoši skatītāju.

"Skatītāju bija par 30% vairāk nekā iepriekšējā sezonā, un mēs ļoti priecājamies, it sevišķi piektdienās, sestdienās, kad pie teātra durvīm stāv autobusi - novadnieki, Latgales reģiona iedzīvotāji arī apmeklē teātri," atklāj Strode.

Teātra cienītājus gaida vēl viens patīkams jaunums - septembra vidū Daugavpils cietoksnī norisināsies teātra festivāls – darbnīca “Telpa-Daugavpils”.

"Ar to mēs arī gribējām parādīt, ka teātris var būt visur, kur ir aktieris un skatītājs un, galvenais, ka nav robežu teātrim un cilvēkam, kurš grib kaut ko kreatīvi radoši darīt, ja viņam ir tāda vēlme, tad viņam arī nav robežu, tas ir galvenais," saka Daugavpils teātra direktors.

Jaunajā sezonā Daugavpils teātrī paredzēti 12 jauniestudējumi, un septembra izrādēm jau tagad ir sākta biļešu tirdzniecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti