Daugavpils teātris intriģē ar ķermeņa valodā paustu domu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

28.marta vakarā Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde "Tuvība". Kā norāda izrādes veidotāji, tā ir atklāsme par cilvēkiem, viņu jūtām un noslēpumiem, tā ir izrāde par mums. Izrādē atstāts daudz vietas skatītāju iztēlei, pārdomām un interpretācijai, nekas nav viennozīmīgs. Primārais šajā izrādē nav redzēt, bet gan sajust.

Mūzika, kustība, aicinošs skatiens, pieskāriens - Daugavpils teātra aktieri tik negaidīti, saaicinot presi pirms pirmizrādes ar nosaukumu "Tuvība", izprovocē žurnālistus uz deju.

"Tas ir aicinājums un jautājums gan medijiem, gan sabiedrībai par to, kur un kā dzīvojam un uz ko esam gatavi. Tik intriģējoši mēs vēlamies par to runāt ķermeņa valodā šajā dejas izrādē "Tuvība"," saka teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

"Varbūt jūs piekritīsiet, ka mēs esam aizdzīvojuši līdz tādai robežai, ka mēs esam gatavi sākt karu, mēs esam gatavi nogalināt viens otru, un tas vairs nešķiet dīvaini. Bet, ja kāds uzaicina mūs dejot uz ielas, tas gan ir dīvaini. Tādā nežēlīgajā, absurdajā pasaulē mēs dzīvojam," pauž Oļegs Šapošņikovs.

Stāsti, kas tiks atklāti izrādē, sižetiskā ziņā savstarpēji nav saistīti, tos vieno tikai izpratne par to, kas ir tuvība - augstas tikumības idejas, izteikta ironija par sevi un  mīlestība. Tas ir kaleidoskops ar nosaukumu "Tuvība", saka iestudējuma horeogrāfe un idejas autore Irina Saveļjeva.

Kustībā var kādreiz pateikt daudz vairāk nekā ar vārdiem, apliecina aktrises Džeina Saulīte un Milena Rožanska.

"Ļoti grūti daudz ko pateikt vārdos, vieglāk to parādīt kustībā, caur kustību, caur pieskārieniem, caur emocijām, ko es sniedzu uz skatuves. Šajā izrādē mēs vēlamies cilvēkiem parādīt tuvību, patiesībā pieskārieni arī ir brīvība, tava iekšējā sajūta, tava iekšējā pasaule," teic Džeina Saulīte.

"Es dejoju ne visas dejas, tāpēc varu daudz skatīties, vērot un uztvert caur sevi. Man ir interesanta sajūta, ka es, katru reizi atnākot uz mēģinājumu, jūtu kaut ko citu. Caur deju ir ļoti viegli saskatīt cilvēka noskaņojumu un katru dienu tas ir citādāks. Manuprāt, tā ir izrāde par reālām cilvēku attiecībām, cilvēku komunikācijām vienam ar otru," norāda Milena Rožanska.

Īpaša loma izrādē atvēlēta mūzikai - iestudējumā izmantota Maksa Rihtera, Nila Frāma skaņdarbi, kā arī latviešu komponista Pētera Vaska emocionāli piesātinātā mūzika.

Sava loma arī kostīmiem  un scenogrāfijai, par ko gādājis Egils Viļumovs. "Ļoti daudz vietas, telpas meditācijai, izpratnei. Man šķiet, iedarbosies ļoti interesanti. Jāpapēta, kā skatītāji uzvedīsies. Viens ir, ko mēs mēģinām, otrs - kā būs, bet, domāju, neviens nepaliks vienaldzīgs, varbūt sajutīs arī kādu tuvību," saka Egils Viļumovs.

Kā jau esam vēstījuši, Daugavpils teātra dejas iestudējuma pirmizrāde notiks 28.martā. Izrāde balstīta ķermeņa valodā un kustībā un tajā piedalās Daugavpils teātra modernā baleta trupa un aktieri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti