Daugavpils teātris darbu «zaļajā režīmā» atsāk ar Orvela «Dzīvnieku fermas» pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neziņa un šaubas par nākotni, kas tik nestabila, lika aizrauties ar domu par politiku un pievērsties angļu klasiķa Džordža Orvela 1945. gadā tapušajai asajai un satīras pilnajai "Dzīvnieku fermai", par jauniestudējumu Daugavpils teātrī saka izrādes režisors Viesturs Roziņš. "Dzīvnieku ferma" ir rituāla pasaka pieaugušajiem, Daugavpils teātrī tā iestudēta krievu valodā un ar dzīvnieku personāžiem vēsta par svarīgu vērtību cilvēku dzīvē – brīvību, visās tās izpausmēs. Izrāde rosina arī kritisko domāšanu.

Daugavpils teātris darbu «zaļajā režīmā» atsāk ar Orvela «Dzīvnieku fermas» pirmizrādi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jauniestudējums Daugavpils teātrī, kas ieteicams skatītājiem no 16 gadu vecuma, ir Roziņa lolots, gaidīts un vairākas reizes atlikts projekts. Izrāde notiek "zaļajā režīmā" – ar Covid-19 pārslimošanas vai potes sertifikātiem.

"Pirmizrāde nāca ļoti, ļoti ilgi. Mēs kaut kā sakritām tajā pirmajā vilnī, tad šajā vilnī, un tieši viss iekrita laikā, kad visu slēdza. Un šī ir jau trešā reize, kad šo pirmizrādi pārliek. Tik ilgi gaidīta pirmizrāde nekad nav bijusi. Kā šoreiz tas bērns jau nāk, jau pusdzimis. Tāpēc vēl jo vairāk ir tas prieks un intriga, kā būs, kad būs skatītāji, un šī mijiedarbība veidosies," sacīja Roziņš.

Tēma, kuru ar šo izrādi aktualizēja Daugavpils teātris, ir aktuāla, lai arī pats darbs "Dzīvnieku ferma" ceļu pie lasītāja sāka pēc kara, 1945. gadā.

Gados jaunajam režisoram Roziņam tā ir arī savu iekšējo sajūtu izpausme.

"Nesaucot kaut kādas konkrētas lietas vārdos, bet tas, ka mēs, es te runāju par savu paaudzi – 90. gadu bērni jutās, ka viss bija droši, viss kārtībā un nekas globāli nesatrauca, līdz šiem pēdējiem gadiem, kad gan pasaulē un pie mums tā nestabilitāte un neziņa, kā būs, arī lika aizrauties ar politiskām tēmām. Manā iepriekšējā pieredzē politiskas tēmas nav bijušas," viņš teica.

Ironiska klātbūtne, rotaļīgums nosaka šīs izrādes sajūtu nianšu gammu. Aktrise Milena Savkina tā arī uz skatuves izdzīvo gan tēmu, gan pašu pirmizrādes klātbūtnes sajūtu.

"Es esmu tik ļoti priecīga, ka beidzot mums būs skatītājs, ka beidzot viņš redzēs un novērtēs. Man ļoti patīk šī izrāde. Tās formāts ir it kā pasaka pieaugušajiem, bet te var jautri runāt par grūtām tēmām. Tad tās lietas varbūt neliekas tik sāpīgas. Kad es stāstīju cilvēkiem, ka mēs iestudējam šo izrādi, daudzi teica: "Tiešām? Kā jūs varat? Tā taču tik svarīga un nopietna tēma." Bet varam, varam, un lai skatītājs atnāk un paskatās, kā var par tik nopietnām tēmām runāt rotaļīgi," sacīja aktrise.

Viņai uz skatuves šajā izrādē nākas iedzīvoties vairākos tēlos, arī tas skatītājos raisīs intrigu.

Savkina sacīja: "Te ir tāda iespēja spēlēt vairākas lomas un veidot vairākus tēlus. Es negribu kaut kādus savus noslēpumus atklāt. Gribu aicināt, lai skatītāji atnāk un paskatās, un varbūt viņš pat neuzminēs visas lomas visiem aktieriem.."

Savkinai, tāpat kā citiem izrādē iesaistītajiem, šī ir dziļu pārdomu izrāde, domājot par dominējošo tajā vārdu – brīvība.

"Ja mēs skatāmies uz pasauli un visām politiskām lietām, kas notiek, un grūtām lietām, kas ir tagad, tad man personīgi vienmēr ir tas sapnis par brīvību. Kad es šo darbu lasīju pirmo reizi, man tiešām likās, ka viņiem viss izdosies, ka tiešām tie dzīvnieki būs brīvi. Man liekas, ka kaut kas viņiem nesanāca, bet, ja viņi mēģinātu vēlreiz, tad viņiem noteikti viss sanāktu. Jo es ticu vispār brīvībai," teica aktrise.

Režisors Roziņš norādīja: "Šī ir pasaka, bet katrs tur noteikti varēs sazīmēt priekš sevis. Vai tas ir bara instinkts vai šī tēma – vienlīdzīgi visi un daži vienlīdzīgāki, ka tā noteikti atstās katram savas pārdomas. Es ceru, ka visi mēs pēc šīs izrādes paliksim kaut nedaudz gudrāki, ar tādu kritiskās domāšanas piešprici."

No dažiem darbiniekiem nācies atvadīties

"Dzīvnieku fermas" pirmizrāde Daugavpils būs pieejama "zaļajā režīmā", teātris gatavs uzņemt skatītāju, veselu un drošu, no savas puses atzīstot, ka situācija arī pašā teātrī nav vienkārša, bet risināma.

Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošnikovs teica: "Tas ir ļoti svarīgs jautājums par pašu skatītāju, vai tas ir gatavs fiziski, morāli, vai ir pietiekoši laba veselība, vai ir savakcinēts. Šī ir noteikti pirmā reize, kad mēs runājam ne tikai par pašu izrādi un teātra pusi, bet tikpat svarīgi ir saprast, kas notiek ar skatītāju. Tas arī ir mūsu galvenais izaicinājums.

Viņš turpināja: "Pats teātris ir gatavs, teātris būs gatavs, taču diemžēl nevaru pateikt, ka viss teātra kolektīvs vienādi izprot šo nepieciešamību būt gatavībā, solidāriem un uzticēties pasaules medicīnai un zinātnei. Tāpēc ir daži darbinieki, ar kuriem mums nāksies šķirties. Tā ir niecīga kolektīva daļa, tas mūsu darbu neapturēs un neapdraudēs. Ar visu pilnu pārliecību varu teikt, ka, neskatoties uz šīm grūtībām kolektīvā, teātris izdarīs visu, lai visi šķēršļi būtu pārvarēti."

KONTEKSTS:

Iestudējuma pirmizrādei bija jānotiek 29. un 30. oktobrī, taču valstī noteikto ierobežojumu dēļ tā tika pārcelta uz 19. un 20. novembri. Biļetes uz izrādi šodien un rīt jau ir izpārdotas, bet mēneša nogalē pie skatītājiem jau nāks slavenā "Kaija" divās paša teātra direktora Oļega Šapošņikova režijās.

Izrādē "Dzīvnieku ferma" piedalās Žanna Lubgāne, Nikolajs Gedzjuns, Natālija Kotona, Milena Savkina, Miroslavs Blakunovs, Irina Kešiševa, Marks Šelutko, Vanda Gibovska. Iestudējuma muzikālo noformējumu veidojis komponists Jēkabs Nīmanis. Scenogrāfijas autors ir Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece Jūlija Kristberga, horeogrāfs Kārlis Božs, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko. Dramatizējumu, balstoties uz Larisas Bespalovas romāna tulkojumu krievu valodā, veidojis Oļegs Šapošņikovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti