Daugavpils teātris atklās sezonu ar «Raudupietes» jauniestudējumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Daugavpils teātris atklās 2018./2019. gada sezonu 7.septembrī ar režisora Jura Joneļa jauniestudējumu „Raudupiete”. Izrāde notiks Daugavpils teātra Eksperimentālajā zālē.

Iestudējuma pamatā ir Annas Brigaderes luga „Raudupiete”, kas tapa 1914.gadā, iespaidojoties no Rūdolfa Blaumaņa 1889.gadā sarakstītās noveles ar tādu pašu nosaukumu. Abos darbos tiek pretstatīta sieviete-māte un kaisles sieviete, divas dziņas, kas plosa galveno varoni. Raudupiete ir kļuvusi par atraitni, kurai nu pašas spēkiem jārūpējas par saimniecību un vārgo dēlēnu Matīsiņu. Urdoša vēlme pēc patiesas vajadzības būt kaislīgi mīlētai aptumšo Raudupieti, un, cerot uz savu laimi, viņa ir gatava upurēt pašas dēlu, kļūstot pati par savas apmātības upuri.

Režisors Juris Jonelis atzīmējis, ka vēlējies iestudēt Annas Brigaderes interpretāciju, jo viņam licies interesanti, līdzīgi kā iepriekš Daugavpils teātrī iestudētajā „Purva bridējs (-i)”, paskatīties uz Blaumani cita acīm. Anna Brigadere lugu par atraitnes apsēsto mīlestību pret jaunu puisi Kārli, atšķirībā no oriģināldarba, traģiskas noveles, ir rakstījusi kā drāmu, padarot Raudupieti cilvēcīgāku un piedāvājot viņai citu finālu.

Juris Jonelis atzīmē, ka iestudējumā „Raudupiete” galvenais motīvs ir likteņa jautājums un katra personīga tā ietekmēšana, kā arī tas, cik lielu lomu spēlē sabiedrība, kad cilvēkam ir jāpieņem lēmums. Šajā darbā nozīmīga tēma ir piedošanai: galvenokārt spējai piedot sev, sniedzot iespēju dzīvot, nemitīgi nešaustot sevi par pagātnes grēkiem. Režisors aicina skatītājus nākt uz izrādi, aizmirstot visus priekšstatus, ko iepriekš dzirdējuši par šo darbu, lai sniegtu sev iespēju iepazīt Raudupieti no jauna.

Raudupietes lomu atveidos aktrise Kristīne Veinšteina, Kārļa – Vadims Bogdanovs, pārējās lomās: Emīls Gailums, Ritvars Gailums, Egils Viļumovs, Zanda Mankopa, Olga Maksimova, Nikolajs Gedzjuns, Miroslavs Blakunovs.

Izrādes vizuālo noformējumu veidos scenogrāfs Krišjānis Elviks un kostīmu māksliniece Marija Rozīte-Vītola. Izrādes horeogrāfiju veidojis Kārlis Božs, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs.

Iestudējums paredzēts skatījājiem, kas vecāki par 14 gadiem. Izrāde latviešu valodā.

Pirmizrāde 7.septembrī plkst. 18.30, tuvākā izrāde - 8.septembrī plkst. 18.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti