Daugavpils teātrī top iestudējums pēc Gogoļa stāsta «Šinelis» motīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

16.aprīlī Daugavpils teātrī notiks pirmizrāde iestudējumam latviešu valodā "Šinelis un Šinelis'', kura dramatizējums tapis pēc Nikolaja Gogoļa stāsta motīviem. Izrādes dramaturģiju veidojusi Justīne Kļava, izrādes režisore ir Paula Pļavniece.

Sadarbība ar režisori Paulu Pļavnieci un dramaturģi Justīni Kļavu Daugavpils teātrim izveidojās starptautiska festivāla-laboratorijas "Telpa - Daugavpils" laikā. Vēlāk, 2015.gadā, režisore Paula Pļavniece atgriezās Daugavpils teātrī, lai iestudētu izrādi "Svešie svētki". Šī izrāde guva atzinību arī teātra kritiķu vidū un tika nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā".

Iestudējumā "Šinelis un Šinelis" Gogoļa stāsts tiks atspoguļots mūsdienu kontekstā, ietērpjot varoņus jaunā laikā un telpā, bet saglabājot autora iekodēto vēstījumu.

Izrādes dramaturģe Justīne Kļava norāda: "Strādājot pie dramatizējuma, man bija ļoti svarīgi atrast Nikolaja Gogoļa darba "Šinelis" varoņu analogus mūsdienās. Gribēju izstāstīt "mazā cilvēka" stāstu un pārdzīvojumus mūsdienu kontekstā un atrast paralēles starp Gogoļa attēloto pasauli 19.gadsimta beigās un pasauli, kurā dzīvojam mēs."

Tas ir stāsts par maza cilvēka jeb sabiedrībā nenozīmīga cilvēka likteni. Galveno varoni nevar nosaukt par drosmīgu vai atjautīgu vīru. Viņam nav nedz naudas, nedz varas. Tāpēc viņš paliek sabiedrībā neievērots un nenovērtēts. Kādu dienu viņā pamostas cerība, ka jauna šineļa iegāde kļūs par atslēgu jaunai dzīvei. Bet sabiedrībā, kurā cilvēks tiek vērtēts attiecībā pret savu mantisko vai sociālo stāvokli, alkas būt pieņemtam nav remdināmas.

Izrādes "Šinelis un Šinelis" varoņos iedzīvosies Daugavpils teātra aktieri Kristīne Veinšteina, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Maija Korkliša un Ritvars Gailums. Scenogrāfiju un  kostīmus veido Marija Rozīte-Vītola. Mūzikālais noformējums -  Uldis Sniķers, gaismas - Sergejs Vasiļjevs.

"Šinelis un Šinelis" pirmizrāde notiks 16.aprīlī plkst. 18, nākamā tuvākā izrāde - 17.aprīlī plkst. 17.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti