Kultūra

Baltā nama 100.sezonas pirmā opera - Vāgnera «Klīstošais holandietis»

Kultūra

Nacionālajā teātrī šonedēļ pirmizrāde "Pūt, vējiņi!"

Daugavpils teātris jauno sezonu iesāk ar “Raudupieti”

Daugavpils teātrī «Raudupiete» liks domāt, nevis tiesāt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Nevis tiesāt, bet domāt” - uz to, aicinot uz šīs sezonas jauno pirmizrādi, skatītājus vedina Daugavpils teātris. Uz teātra skatuves tapis režisora Jura Joneļa jauniestudējums „Raudupiete”. Tas būs jauns skats uz „Raudupieti”, sola izrādes veidotāji un mudina skatītājus nākt uz šo iestudējumu, aizmirstot visus priekšstatus par vēl skolas laikā lasīto Rūdolfa Blaumaņa noveli.

Jaunās sezonas sākumā pirmā priekškaru Daugavpils teātrī vērs Eksperimentālā zāle, tieši te režisora Jura Joneļa iestudējumā top uzvedums „Raudupiete”. Iestudējuma pamatā ir Annas Brigaderes luga “Raudupiete”, kas tapa, iespaidojoties no Rūdolfa Blaumaņa noveles. Un tieši šī zāle iestudējumam nav izvēlēta nejauši, atklāj izrādes režisors:

“Ja mēs izvēlamies materiālu, tad mēs piedāvājam arī savu skatījumu uz to. Es gribētu, lai skatītāji, nākot uz šo izrādi, atstāj savus priekšstatus par ļauno Raudupieti. Mēs gribam, lai šajā materiālā skatītājs ierauga ko jaunu.”

Galvenās lomas atveidotāja aktrise Kristīne Veinšteina arī atklāj - šis iestudējums būs jauns skats uz Raudupieti, kas liks skatītājam aizdomāties par vērtībām:

“Mums skolā iemācīts viedoklis, ka Raudupiete ir ļaunuma iemiesojums, taču patiesībā viņa ir vienkārši sieviete, kas mīl un mīl, kā māk. Un mēs ar visu radošo komandu

vēlamies skatītājus mudināt nevis tiesāt, bet domāt, sameklēt līdzības ar savu dzīvi, iedziļināties un padomāt, vai tiešām velns ir tik melns, cik viņu mālē. Un galvenā doma šajā izrādē ir, protams, par mīlestību.”

Ikvienam būs iespēja šajā darbā Raudupiete atrast sev ko tuvu par iestudējumu, saka tā režisors Juris Jonelis:

“Skatītājam šī izrāde būs gan izklaidējoša, gan izglītojoša, tā būs gan tiem, kam patīk pasaulei pieiet racionāli un pētīt, kas notiek, gan tiem, kam ir ļoti būtisks kāds dvēselisks stāsts, psiholoģisks stāsts. Mēs mēģināsim stāstīt par Raudupieti, izslēdzot no teātra terminu - reālisms. Šajā reizē mēs veidojam izrādi kā psiholoģisku formu.”

''Raudupiete'' kā latviešu klasikas darbs savā ziņa ieskicēs arī kopējo jaunās Daugavpils teātra sezonas noskaņu, jo priekšā vēl vairāki uzvedumi, atklāj teātra direktors Oļegs Šapošņikovs:

“Jau līdz šī gada beigām visas izrādes būs uz klasisko darbu pamata. Septembrī - ''Raudupiete'', tad Aleksandra Ostrovska lugas “Negaiss” pirmizrāde krievu valodā un arī Nikolaja Gogoļa lugas “Revidents” iestudējums Monikas Zīles interpretācijā un tulkojumā, un tas būs latgaliski.”

Neizpaliks šajā sezonā arī bez viesizrādēm - jau septembrī notiks Daugavpils teātra viesizrādes Rīgā. VEF Kultūras pilī būs iespēja noskatīties komēdijas “Ekstrasensa cīņa”, “Hantele killeram” un mūziklu “Džeina Eira”. Tāpat gaidāmas teātra viesizrādes arī Ogrē un Ventspilī. Bet jau šovakar un rīt pašu mājās - Daugavpilī - teātrī jauno sezonu atklās “Raudupiete”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti