Kultūras ziņas

Piedalies "Kilograms kultūras" pavasara balsojumā!

Kultūras ziņas

Jeruzalemes orķestris atklāj Rīgas festivālu

Daugavpils teātra profesionālie pētījumi

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos «Daktera Čehova laboratorija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Sargājiet sevī cilvēku” - tieši par šo dziļi filozofisko tēmu liek aizdomāties Daugavpils teātrī notiekošā pirmizrāde “Daktera Čehova laboratorija”.

Šajā jauniestudējumā, kas ir režisoru Oļega Šapošņikova un Allas Korovkinas pirmais kopdarbs, teātra radošā komanda pievērsusies krievu klasiķa Antona Čehova īsajiem stāstiem, kuros autors izmanto asos, satīriskos paņēmienus, aprakstot vienkāršo cilvēku ikdienas dzīvi.

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos «Daktera Čehova laboratorija»
00:00 / 05:02
Lejuplādēt

Izrāde notiek bilingvāli – latviešu un krievu valodā. Lai varētu pilnībā ļauties laikmetīgās mākslas pieredzei, skatītājiem šoreiz būs liegta iespēja ērti iekārtoties savos krēslos ar standartizēti priekšā novietoto skatuvi. Spēles laukums atradīsies skatītājiem apkārt, bet pašu skatītāju vietas būs kustīgi krēsli, tādējādi dodot iespēju paskatīties uz notiekošo 360 grādu amplitūdā, un tie nebūs vienīgie eksperimenti šajā izrādē, saka tās veidotāji.

Antons Čehovs ir pasaulē labi zināms autors, kura darbi tiek lasīti jau skolas solā un kurus labprāt uz skatuvēm iestudē teātri. Katram par Čehovu ir savs priekšstats, un

šķiet pat sarežģīti mūsdienu pasaulē rast kādu jaunu skatu punktu uz Čehovu, kurš, būdams ne tikai talantīgs satīriķis, bet arī ārsts pēc profesijas un aicinājuma, mācēja diagnosticēt laika plūsmai nepakļautās vienības, tādas kā cilvēka dabas īpatnības.

Daugavpils teātris nolēma iet savu ceļu uz Čehova darbiem.

“Mēs mēģinājām iet to ne tik ļoti izstaigāto ceļu un parādīt, ka Čehovs kā īsts filozofs skatījās uz pasauli un visu, kas notiek starp cilvēkiem – mazliet atsvešināti, mazliet ciniski. Varētu teikt – ar ārsta aci. Un, galvenais, bez tās melodramatiskās piegaršas, ko parasti obligāti asociē ar Čehova darbiem,” saka viens no izrādes režisoriem Oļegs Šapošņikovs.

Izrāde “Daktera Čehova laboratorija” ir par cilvēku, tā iekšējiem trūkumiem, neveiksmēm un cēloņiem un tajā pašā laikā iespēju augt un mainīties.

Aktrise Zanda Mankava norāda, ka izrāde ir par pazudušiem cilvēkiem, kuriem nav savas gribas un pārliecības. “Izrāde ir par to, ka mūsos ir pazudis kaut kas no tā cilvēka,” viņa saka.

Daugavpils teātris vienā iestudējumā “Daktera Čehova laboratorija”, apvienojot vairākus Čehova darbus, mēģina caur savu prizmu atklāt to filozofisko jēgu.

“Ļoti netipiski – tāpēc arī tas nosaukums. Mēs gājām pētījuma ceļu, un runa nav tikai par Čehova materiālu. Liels pētījuma darbs bija gan aktieriem, gan režisoriem – kopīgi tika meklēti aktiera eksistences uz skatuves paņēmieni, tāpat arī patiesība, ar kuru jāspēlē Čehova darbi, kā arī meklējām humoru, lai izspēlētu dziļi,” teic izrādes režisors.

Taču tas nav vienīgais eksperiments šajā izrādē, arī scenogrāfija ir eksperiments – izrādes procesā tiek iesaistīti skatītāji.

Iestudējuma “Daktera Čehova laboratorija” pirmizrāde Daugavpils teātrī sestdien plkst. 15.00 un 18.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti