Daugavpils teātrī pirmizrāde «Latgaliešu ruletei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Latgaliešu rulete" - šāds nosaukums dots Daugavpils teātra iestudējumam, kas savu pirmizrādi piedzīvos piektdien, 2.oktobrī. Nosaukums izrādei ir daudznozīmīgs - vai darbība ar pistoli vai gaļas rulete, bet ar piedevām, intriģē izrādes veidotāji.

"Tā  būs šokējoša komēdija, drīzāk - traģikomēdija, turklāt latgaliešu valodā, kurā slēpjas dziļa dzīves doma un atklājas cilvēka dabas neparedzamība," saka izrādes režisors un Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs.

"Latgaliešu rulete" ir stāsts par Liepiņu ģimeni, kurai liktenis pēkšņi piespēlējis lielo laimestu, bet tikpat negaidīti to arī paslēpis. Tas ir krievu slavenā dramaturga Vasīlija Sigareva  lugas "Krievu loto" dramatizējums, turklāt - latgaliski. Tas arī ir tas pārsteidzošais, veidojot jauniestudējumu, norāda Daugavpils teātra aktieris Ritvars Gailums.

"Izrāde tiešām būs jauna un šokējoša, jo tā ir pagriezta mazliet savādākā gaismā. Iznākums ir šokējošs un fantastisks ar aktierspēli, ar daiļo valodu un režiju. Man šķiet, nekad nav tā bijis, ka tieši krievu dramaturga, krievu izcelsmes luga pārlikta uz latgaliešu valodu, un kas tur beigās sanāk, jo krieviem mentalitāte ir savādāka, latgaliešiem - savādāka. Ja saliek abas kopā, kaut kas jau veidojas," pauž Ritvars Gailums.

Aktrise Kristīne Vainšteine ir ne tikai vienas no galvenajām  lomām atveidotāja, bet arī tā, kura šo izrādi, kas sākotnēji bija iecerēta latviešu valodā,  ir latgaliskojusi. "Oļegs uzņēmās šo smago darbu - uztaisīt izrādi. Viņš izdomāja, ka varbūt mēs varētu to izdarīt latgaliski, ka latgaliešu mentalitātei šis darbs varētu piestāvēt labāk. Man šķiet, ka tā arī ir," saka Kristīne Vainšteine.

Latgaliski runāt aktieriem, kuri nākuši no Latgales, nav sarežģīti, tomēr izrādē, kā atklāj Ritvars Gailums, esot vārdi ar specifisku, tikai kādam mazam Latgales apvidum raksturīgu nozīmi, piemēram, "Pi muotis zvāru, najiemu."

Uz jautājumu, vai izrāde būs saprotama arī tiem, kuri latgaliski nerunā, Daugavpils teātra aktieriem šaubu nav - protams, sapratīs, saka aktieris Māris Korsiets: "Rīgā spēlējām, mums teica, ka vajagot piecas septiņas minūtes, lai pierastu, lai sadzirdētu. Galvenais, lai no sākuma sadzird melodiku, pēc tam jau viss kārtībā."

Izrāde "Latgaliešu rulete" nebūs gluži komēdija, tai būs dziļa morāle, kas ne vienam  vien liks aizdomāties, norāda izrādes veidotāji. "Es teiktu - traģikomēdija. Jā, varēs pasmieties, bet izrāde liek ļoti dziļi aizdomāties. Sensācija ir pašos cilvēkos, kurus mēs attēlojam. Mēs ikdienā nemanām, kādi mēs esam, ja ar mums notiek kaut kas ekstremāls. Tādās situācijās mēs atklājam savu īsto dabu, līdz ar to šokējam sevi un apkārtējos. Vai nauda ir tā vērta, lai zaudētu visu?" pauž Kristīne Vainšteine. Intriga ir arī pats izrādes nosaukums "Latgaliešu rulete"- tas, ko tas nozīmē, būšot jāatklāj pašam skatītājam, norāda Daugavpils teātra aktieri.

"Latgaliešu ruletes" pirmizrāde Daugavpils teātrī notiks piektdien, 2.oktobrī. Nākamās izrādes būs skatāmas 30.oktobrī un  27.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti