Kultūras ziņas

Ceļošana gleznās un fotogrāfijās

Kultūras ziņas

"Pelikāns tuksnesī" dzīvo Latgalē

Daugavpils teātrī iestudēta Mrožeka luga "Emigranti"

Daugavpils teātrī iestudēta Mrožeka luga «Emigranti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daugavpils teātrī iestudēta poļu dramaturga Slavomira Mrožeka absurdā luga “Emigranti”. Tā ir otrā atgriešanās pie poļu dramaturga lugas gan Daugavpils teātrim, gan izrādes režisoram Oļegam Šapošņikovam. Lai gan luga rakstīta pirms četrdesmit gadiem, tēma ir aktuāla vēl šodien.

Skatītāji, izejot cauri sarkanajām durvīm,  ieiet izrādes telpā, kurā dzīvo trīs vīrieši - krievs, latvietis un tumšādains amerikānis. Viņi ir emigranti, ar savu raksturu un dzīvesstāstu radikāli atšķirīgi. Izrāde ir psiholoģiski smaga, šeit ir gan vīrišķīga bravūra, gan asaras, bēgšana no mājām un tai pašā laikā ilgošanās pēc tām, sevis un citu urdīšana, provocēšana un atbalstīšana - sajūtas, kuras skatītājiem jāpārdzīvo līdz ar emigrantiem.

Skatītājs Vladimirs stāsta, ka jau trīs ar pusi gadus dzīvojot Helsinkos, bet daļa no viņa esot mājās.

Ļoti aktuāli, mani aizkustināja līdz asarām. Paldies, lieliski!” teic Vladimirs.

Arī skatītāja Svetlana atzīst, ka izrāde ir aizkustinājusi.

Lugas tēma ir dziļa, tā nav vien par aizbraukšanu, bet gan par cilvēku iekšējo pasauli, kurā reizēm ir vairāk sāpju nekā prieka.

„Man ļoti patika, ka Daugavpils teātris cenšas pārsvarā strādāt ar ļoti labi dramaturģiju, ar šīm pārbaudītajām vērtībām, caur kurām ir iespējams pateikt ļoti aktuālas lietas. Tas ir ļoti svarīgi, iestudējot klasiku, lai tas uzrunātu cilvēkus šodien,” saka laikraksta "Latgales laiks" galvenās redaktores vietniece Linda Kilevica.

Daugavpils teātris tiešām vairs nav uzskatāms par kaut kādu atpalikušu provinces teātri, kas tiek pieciests pie tiem lielajiem brāļiem, bet šis ir ļoti progresīvs un moderns teātris. Kura iestudējumus ir vērts skatīties," uzsver Kilevica.

Izrādi “Emigranti” Daugavpils teātrī varēs vēl noskatīties 16.maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti