Daugavpils teātrī iestudējums par cilvēka raksturu multinacionālā sabiedrībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šobrīd Daugavpils teātrī top jauna izrāde, kas ir kā „patiesa komēdija par absurdo realitāti”. Tā par šo izrādi ar nosaukumu  „Pie mums viss kārtībā” saka izrādes veidotāji.

Izrādes režisore Lucina Sosnovska ir poliete, un viņai tā ir atgriešanās Daugavpilī. Tieši redzētais Daugavpilī - pilsētas daudznacionālā un multikulturālā vide pirms gada, kad viņa piedalījās festivālā „Telpa – Daugavpils”, iedvesmojis režisori iestudēt tieši šo izrādi. To var ieteikt teatrālā avangarda un skatuvisko eksperimentu cienītājiem.

Izrāde iestudēta pēc poļu rakstnieces Dorotas Maslovskas lugas „Pie mums viss ir kārtībā” motīviem.

Maslovska ir viena no pasaulē slavenākajām poļu mūsdienu autorēm, kas 2006. gadā saņēmusi Polijā nozīmīgāko balvu literatūrā - „Nīke”.

Režisore saka, ka lugā ir daudz aktuāla mūsdienu sabiedrībai. „Lugas autores darbā ir aktualizētas neparastas attiecības starp paaudzēm. Daugavpilī es pamanīju šo situāciju starp dažādas izcelsmes cilvēkiem un kultūrām. Tur pamatā ir katra cilvēka vēsture un izcelsme,” saka Sosnovska.
 

Sosnovska atklāj, ka jaunā izrāde, kas būs realitāti atainojoša vienlaikus ar komēdijas un dokumentālu pieskaņu, būs stāsts par Daugavpili un tās cilvēkiem. „Mani ļoti interesē tas, par ko sevi uzskata Daugavpilī dzīvojošie – krievu, latvieti, poli. Mani interesē fakts, ka cilvēks, dzīvojot Daugavpilī, ir multinacionāls. Piemēram, strādājot Daugavpilī, es sadarbojas ar aktrisi, kas ir poliete un tā arī jūtas, jo viņas tēls ir poliete. Taču viņa [aktrise] ir dzimusi Padomju Savienībā un runā krieviski. Tomēr izrādes laikā mēs atklājām, ka viņas patriotisms ir patiess. Es domāju, ka viņa ir Polijas patriote, taču tas sadzīvo ar Latvijas patriotismu,” stāsta Sosnovska.
 
Lai arī par topošo izrādi teātrī runā kā par avangarda iestudējumu, tomēr drīzāk tā būs saruna un ielūkošanās sevī, saka aktieris Egils Viļumovs. „Stāsts ir par cilvēku laikā un telpā šeit un tagad un par to, cik mēs mākam un protam sevī ielūkoties,” saka Viļumovs.
 

Pašam Viļumovam izrādes tēma šķiet vērtīga dziļākām pārdomām, sevis izprašanai. „Es nedomāju, ka šī izrāde ir tik avangardiska. Tā drīzāk ir cilvēcīga. Būs uz sevi jāpaskatās skarbi. (..) Dialogs starp skatītāju un aktieri, ko mēs pavadīsim šajā noslēgtajā telpā, preparējot cilvēku no dažādiem aspektiem, dažiem būs pārsteidzošs,” norāda aktieris.

Pirmizrādi jaunais iestudējums „Pie mums viss kārtībā” Daugavpils teātrī piedzīvos 29.janvārī. Izrāde paredzēta skatītājiem no 16 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti