Kultūras ziņas

Notiek starptautiskais koka pūšaminstrumentālistu konkurss

Kultūras ziņas

Austriešu avangarda klasiķa Hermaņa Niča māksla

Daugavpils teātrī turpinās "Kaijas" izmeklēšana

Daugavpils teātrī gaidāma krimināli psiholoģiskā diptiha «Kaija. Izmeklēšana» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc trīs mēnešu ilgiem remontdarbiem 15. un 17. oktobrī ar krimināli psiholoģiskā diptiha “Kaija. Izmeklēšana” iestudējumu “Kaija-1” un “Kaija-2” pirmizrādēm Daugavpils teātris atsāks spēlēt izrādes uz Lielās zāles skatuves, informēja teātra pārstāvji.

“Antons Čehovs ir viens no nozīmīgākajiem pasaules rakstniekiem un dramaturgiem, kura darbos atspoguļojas viņa lieliskās cilvēka psiholoģijas zināšanas un ironiskā humora izjūta. Viņa “Kaija” ir pasaules klasikas darbs, kuru jau vairāk nekā gadsimtu iestudē uz dažādu teātru skatuvēm visneiedomājamākās interpretācijās un kurš neizbēgami ir apaudzis ar dažādām klišejām un stereotipiem,” skaidrots izrādes pieteikumā. “Bet kāds ir iemesls Čehova komēdijas traģiskajam finālam? Kādi varētu būt “Kaijas” varoņu patiesie rīcības motīvi? Par šiem un daudziem citiem jautājumiem skatītājus rosinās aizdomāties diptihs “Kaija. Izmeklēšana”.”

Režisors Oļegs Šapošņikovs pie Antona Čehova lugas “Kaija” iestudēšanas ķērās jau otru reizi – 2014. gadā viņš kopā ar režisoru Georgiju Surkovu iestudēja izrādi “Kaija. Under construction”, taču viņš atzīmē, ka šobrīd iestudētā Čehova “Kaija” ir pilnīgi cits iestudējums. Atgriešanās pie šīs lugas saistīta ar gadiem ilgu vēlmi iestudēt psiholoģiskā detektīva meistara Borisa Akuņina savdabīgo Čehova lugas turpinājumu “Kaija”, kuru nebūtu vērts rādīt, neatgādinot skatītājiem par oriģināldarbu, tāpēc abas izrādes tapa vienlaicīgi, un tās būtu ieteicams skatīties secīgi – sākumā “Kaija-1”, tad “Kaija-2”.

Izrādes “Kaija-1” pamatā ir Antona Čehova luga, kura vēsta par mākslas ļaužu šķietami mierīgo dzīvi pie ezera, kas izrādās ironijas, ciešanu un vientulības pilna un noved vienu no varoņiem pie traģiska gala. Izrādē “Kaija-2” tiks meklēts Konstantīna Trepļeva iespējamais nāves iemesls,  piedāvājot skatītājiem vairākus variantus, kas sevī iekļaus ne tikai notikumu tālākas attīstības, bet arī pagātnes notikumu variācijas. Noslēgumā katrs varēs izdarīt savus secinājumus un izvēlēties sev tuvāko variantu. Abas izrādes notiek lugas oriģinālvalodā ar dažām ainām latviešu valodā.

Izrāžu “Kaija-1” un “Kaija-2” radošo komandu veido kostīmu māksliniece un scenogrāfe Inga Bermaka, video mākslinieks Gatis Timofejevs un gaismu mākslinieks Sergejs Vasiļjevs. Lomās: Irina Kešiševa, Aleksandrs Komarovs, Viktors Jancevičs, Zanda Mankopa, Mihails Samodahovs, Maija Korkliša, Vanda Gibovska, Maksims Terļeckis, Marģers Eglinskis, Mihails Abramovs, Oļegs Šapošņikovs, Raimonds Paegle, Jevgeņijs Mihailovs, Artjoms Afanasjevs.

Pirmizrāde iestudējumam “Kaija-1” notiks 15. oktobrī, nākamās izrādes – 16. oktobrī, 26. novembrī.

Pirmizrāde iestudējumam “Kaija-2” notiks 17. oktobrī, nākamā izrāde – 27. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti