Kultūras ziņas

Balso par "Kilogramu kultūras"!

Kultūras ziņas

Kārļa Skalbes pasakas "Dirty Deal Teatro"

Daugavpils teātris atklāj sezonu ar Buņina "Tumšās alejas"

Daugavpils teātra «Tumšās alejas» saviļņo skatītājus līdz asarām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisora, aktieru un tekstu autora savstarpējā mijiedarbība Daugavpils teātra izrādē "Tumšās alejas"  izdevusies tik spēcīga, ka saviļņojusi skatītājus līdz pat asarām, ziņo Latvijas Televīzijas kultūras ziņu veidotāji.

Jau vēstīts, ka Daugavpils teātris jaunās sezonas pirmais jauniestudējums - pēc Ivana Buņina stāstu motīviem veidotā izrāde "Tumšās alejas" pirmizrādi piedzīvoja 3.oktobrī. Iestudējuma režisors Georgijs Surkovs, bet par jauniestudējuma vizuālo noformējumu rūpējusies scenogrāfe Dace Sloka.

Ir pilna zāle skatītāju, kas ieradusies uz Daugavpils teātra pirmizrādi “Tumšās alejas”. Tā ir balstīta uz Ivana Buņina stāstiem, kas atklāj cilvēku attiecības. Ar askētisku skatuves iekārtojumu un klaviermūzikas pavadījumu tiek pastiprināts aktieru izteiktais vēstījums.

Īstenībā tas ir ļoti grūti. Kad tu iznāc, tu iznāc it kā kails - tu, tava meistarība, kā tu paņemsi zāli, atzīst aktrise Žanna Lubgāne. "Tas ir ļoti interesanti, kad tev nav aiz kā noslēpties. Es mīlu minimālismu. Tas nav tāds vienkāršs žanrs. Stāstīt. Vienkārši uznākt un izstāstīt stāstu."

Buņiņa stāsti tapuši pagājušā gadsimta 40.gados, kuros jūtama arī kara klātbūtne, kas sasaucas ar šībrīža ģeopolitisko situāciju.

"Kaut gan karš ir noticis visos laikos un visur, tikai parasti tas bija tālu no mums, bet šoreiz ir pienācis tuvu. Un sajūta ir diezgan jocīga," skaidro režisors Georgijs Surkovs. "Darbība notiek kara laikā, nevar saprast kura kara laikā. Jūs dzirdat šāvienus un atmosfēra ir tāda. Un aktieri cenšas, lai skatītāji nedomātu, kas tur ir apkārt."

“Tumšās alejas” uzrunā skatītājus emocionāli spēcīgi, neatstājot vienaldzīgus. Tā, piemēram, skatītāja Dita, kurai izrādes kvalitātes rādītājs ir spēja aizkustināt un izraisīt īstas emocijas, atzīst, ka "Tumšās alejas" spējušas izraisīt asaras.

Šajā gadā Daugavpils teātris piedāvās vēl 4 pirmizrādes un skatītājus sagaida radoši jaunatklājumi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti