Kultūras ziņas

Kultūras galvaspilsētas pasākumi arī Siguldā

Kultūras ziņas

Kori gatavojas koncertam "Rīga dimd!"

Daugavpils teātrī "Kaija" - izrāde nebeidzamā tapšanas procesā

Daugavpils teātra «Kaija» nodota skatītāju vērtējumam tapšanas procesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Daugavpils teātris savam iestudēto izrāžu repertuāram pievienojis krievu klasiķa Antona Čehova lugu „Kaija”. Sākotnēji teātra radošais kolektīvs nolēma, ka nodos izrādi skatītāju vērtējumam tikai tad, kad būs pārliecība, ka radošajam procesam pielikts punkts. Tomēr darba gaitā nākusi apjausma, ka šai psiholoģiski sarežģītajā izrādē vienmēr būs nemitīga meklēšana un kaut kā jauna apjaušana. Tāpēc aktieri un izrādes divi režisori, ļaujoties kārtējam eksperimentam, izrādi skatītāju vērtējumam nodeva vēl tās tapšanas procesā.

Daugavpils teātris, rādot uz skatuves krievu klasiķa Antona Čehova lugu „Kaija”, – eksperimentē un meklē jaunus izteiksmes veidus. Darbs pie izrādes sākās augustā, un kaut arī šobrīd radošais process nav noslēdzies, tomēr tā tiek rādīta skatītājiem, – iesaistot viņus radošajā procesā un nojaucot pieņemtos stereotipus par pirmizrādi kā gatavu noslīpētu materiālu.

Čehova „Kaija”, manuprāt, katram teātrim, katram aktierim, katram režisoram ir izaicinājums, tāpēc pasaules dramaturģijas vēsturē šī luga ir viena no visdziļākajām – tāda bezdibeņa materiāls, kuru atšifrēt, interpretēt var bezgalīgi, bezgalīgi ilgi - nevienam nepietiks to gadu lai pateiktu: es esmu visu sapratis un pabeidzis šeit,” uzskata izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs.

Izrādē psiholoģiski sarežģītā cilvēku iekšējā pasaule ir pārbaudījums aktieriem un režisoriem. Izrādē ir lomas, kuras spēlē divi aktieri, viens otru nomainot dažādās epizodēs, tā savam spēlētajam tēlam dodot citu raksturu un noskaņu.

Izrāde ir emocionāls pārdzīvojums gan skatītājiem, gan aktieriem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti