Labrīt

No rakstnieka Zigmunda Skujiņa atvadoties

Labrīt

Plešs aicinājumu izteikt viņam neuzticību dēvē kā priekšvēlēšanu kampaņu

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvo eksperimentāls priekšnesums "Vispirms bija…"

Daugavpilī pirmizrādi piedzīvos eksperimentāls priekšnesums «Vispirms bija…»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daugavpils teātrī 7. aprīlī pirmizrādi piedzīvos eksperimentāls priekšnesums "Vispirms bija…" Iestudējumā iesaistīti Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas studiju programmas "Teātra māksla" 1. kursa audzēkņi, kuri pārtaps gan par dažādiem priekšmetiem, gan dzīvniekiem, gan citiem cilvēkiem.

Divpadsmit Daugavpils Mūzikas vidusskolas studiju programmas "Teātra māksla" 1. kursa audzēkņi izrādē "Vispirms bija…" stundas garumā viens otru nomaina uz Daugavpils teātra skatuves, lai izspēlētu dažādas etīdes un iejustos visneparastākajos tēlos.

"Mums ir trīs bloki – priekšmeti, dzīvnieki, cilvēki – runas sākums, kad mēs sākam mācīties, kā runāt uz skatuves. Man tas ir roku dezinfekcijas aparātiņš, vista, viena epifānija – monologs, mazs sunītis," stāsta Vanda Gibovska, viņai mīļākais un, var teikt, sarežģītākais no šiem tēliem – roku dezinfekcijas līdzeklis, uz kuru topošā aktrise pat sākusi raudzīties no cita skatu punkta. "Jā, tas ir mans mīļākais tēls, jo tas ir tagad ļoti aktuāli.. (smejas), un tagad, paskatoties uz šiem aparātiņiem visās sabiedriskajās telpās, es jūtu viņam līdzi, es tagad skatos uz šo priekšmetu mazliet citādā rakursā. Mēs šajā izrādē parādām savu mācību procesu."

Pirms dažiem gadiem šāds aktierkurss bija Saules skolā, tagad pirmo reizi Mūzikas skolā, tas ir jauns izaicinājums, apliecina skolas direktors Aivars Broks: "Protams, ka mums pašiem tas ir interesanti, kad teātris piedāvāja mums īstenot šo programmu. Mums ir mūzika, un teātris ir nedaudz kaut kas cits. Mēs gribam nelielu akcentiņu likt uz to, lai šos audzēkņus varētu izmantot muzikālā teātra vajadzībām. Tā kā viņiem šajā programmā jāspēlē klavieres, jādzied un jāzina nedaudz no mūzikas teorijas. Protams, caur to Mūzikas skola arī kļūst bagātāka ar audzēkņiem."

Šī aktierkursa vadītājs ir Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs, kurš caur šo programmu saredz jauno aktieru pilnveides iespējas: "Daugavpils teātris, manuprāt, ļoti veiksmīgi iet muzikāli dramatiskā teātra virzienā.

Mēs gribētu, lai mūsu aktieri vienā līmenī profesionāli varētu gan dziedāt, gan dejot, gan spēlēt dramatiskajās izrādēs.

Un šeit katram no viņiem ir, kur atrast to potenciālu, kurā virzienā sevi pilnveidot un attīstīt."

Tieši tāpēc pēc pusgada mācībām šie pirmkursnieki jau ir gatavi tam, lai tiem pilnībā ļautu izpausties uz Daugavpils teātra Lielās zāles skatuves, stāsta teātra direktors un izrādes "Vispirms bija…" režisors Oļegs Šapošņikovs: "Tas ir ļoti interesants process, jo viņi visi ir ar diezgan lielu pieredzi. Tā ir unikāla pieredze, jo parasti jau par aktieriem māca cilvēkus, kuri tikko kā pabeiguši skolu, un labākajā gadījumā viņu pieredze ir saistīta ar kādu teātra pulciņu vai amatierteātri. Šeit un arī manā praksē tā ir pirmā reize, kad aktieru kursu veido cilvēki jau ar diezgan nopietnu pieredzi. Tāpēc mēs arī riskējām parādīt šo izrādi. Parādīt pavisam ko neparastu, tieši to, ko skatītāji parasti nekad neredz."

Un tas ir process, kā top aktieri, kā tie mācās, – savā ziņā mācību procesa aizkulises, ko uzdrošinās skatītājiem parādīt Daugavpils teātris.

Šapošņikovs turpina: "Ko redz skatītājs profesionālajā teātrī? Viņš redz izrādes, kurās aktieri spēlē lomas, un diezin vai skatītājs ir redzējis, kā tas pats aktieris, uz kuru viņš skatās izrādē un varbūt par kuru pat fano, ir kādreiz mēģināja pārtapt par sērkociņu kastīti vai kafijas automātu, vai vistu vai cūku. Nu nē!"

Plašs atveidojamo tēlu klāsts ir Daugavpils teātra jau pieredzējušai aktrisei Milenai Savkinai, kura līdzīgi kā vairāki kolēģi arī šajā aktierkursā pilnveido savu meistarību un šovakar kāpj uz vienas skatuves ar pavisam jaunajiem kursa audzēkņiem. "Man šķiet, ka šī izrāde ir par radošumu un cilvēka fantāziju, kas ir bezgalīga, par cilvēka ķermeņa un balss iespējām. Esmu laimīga, ka teātris ir tā vieta, kurā es varu attīstīties," teic aktrise.

Šis iestudējums, kas galvenokārt izpaudīsies ķermeņa valodā, pirmizrādi Daugavpils teātrī piedzīvos šodien un rītvakar, un tas būs arī neliels ieskats aktierkursa audzēkņu fantāziju pasaulē, jo liela daļa no rādītā uz skatuves būs viņu pašu piedāvāts un veidots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti