Daugavpilī Mocarta opera ar Lēdijas Gāgas stila apaviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Volfganga Amadeja Mocarta opera ”Teātra direktors” ir vēsturisks notikums Daugavpilī. Iemesli tam ir vairāki.  Opera teātrī nav iestudēta jau 57 gadus,  tāpēc daudziem bija aizmirsies, ka uz lielās skatuves atrodas arī orķestra bedre. Turklāt opera būs īpaša, jo tajā tiek savienotas klasiskās vērtības ar ekstravagantu modi.

Šī ir komiskā opera, un tā  pirmo reizi tiek iestudēta uz Baltijas valstu skatuves. Skatītāju uzmanību noteikti piesaistīs solistu un aktieru apavi, jo tie veidoti dziedātājas Lēdijas Gagas stilā uz augstas platformas. Solistu un aktieru apavi ir speciāli pasūtīti no fabrikas Holivudā. Soliste Diāna Silova atzīst, ka apavi ar milzīgu platformu māksliniekiem bija izaicinājums: „Nav sevišķi stabili, ir ļoti jātrenējas pirms katra uznāciena, tikko viens kļūmīgs solis un var plāni beigties, interesanti jauna pieredze. Centimetri 20 vai mazliet vairāk.”

Kostīmu mākslinieces un scenogrāfijas veidotājas Agnese Stabiņa un Inga Bermaka izteicās par koceptu, ka: „Viss notiks kosmosā un jārada tāda kosmiskā atmosfērā, bet arī mēs neaizmirsām, ka tas ir Mocarts un ka vajag izveidot tādu miksli starp kosmosu un Mocartu.”

Operas sižeta pamatā ir stāsts par teātra direktoru, kura uzdevums ir izveidot aktieru un solistu trupu. Taču trūkst finansējuma, lai māksliniekiem maksātu pienācīgu atalgojumu. Lai atrisinātu problēmas, palīgā nāk baņķieris, kurš ar viltībām un intrigām panāk vēlamo rezultātu.

Režisors Oļegs Šapošņikovs min, ka tad, kad pirmo reizi izlasījis operas libretu (kas uzrakstīts pirms 300 gadiem), sapratis, ka pasaule ļoti lēni mainās: „Visas tās kolīzijas, tās problēmas un joki, par ko runā, tas ir viss no oriģinālā libreta, tas bija par teātriem Mocarta laikā, gan mūsu teātri un mūsu teātra pasauli.”

Komiska ar savu jautro formu tā vairāk atgādina opereti. Iespējams, tieši tas ir vajadzīgs,  lai spētu uzrunāt gan zinošus un prasīgus skatītājus, gan tos, kuri vēl nav kļuvuši par klasiskās mūzikas cienītājiem.

Kultūras ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis vērtē: „Ir neparasti, ka dramatiskajā teātrī mēs varam ieraudzīt tādu izrādi ar ļoti labiem dziedātājiem, ar teicamiem dejotājiem, ka trupa ir līksma kaut ko tādu darīt.”

Skatītāji to vērtē kā kaut ko neredzētu, kas uzsit emocijas uz augsta viļņa pozitīvā nozīmē. Daugavpils teātrim šī opera esot augsta pilotāža.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti