Danskovītes latgaliešu tēlos - labestība un mīlestība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos skatītāju ļoti iemīļotās izrādes „Latgola.lv” 2.sērija. Arī tās pamatā ir Baltinavas dramaturģes Danskovītes lugu motīvi, ko iestudējis režisors Valdis Lūriņš. Izrāde būs jautra, muzikāla un dzīvespriecīga. Nacionālā teātra ļaudīm tajā šoreiz būs pievienojies arī spožais Dailes teātra aktieris Pēteris Liepiņš, kurš dalīs Ontana lomas smagumu ar Uldi Dumpi.

Arī „Latgolas” otrajā sērijā būs tikšanās ar Ontanu un Anni, viņu sābriem Pīteru un Mari, kā arī citiem iemīļotajiem tēliem. Un arī šis būs stāsts par Latgales cilvēku spēku, humoru un spēju pilnasinīgi dzīvot un mīlēt jebkurā vecumā.

Kā atzīst režisors Valdis Lūriņš - veidot kādas populāras izrādes turpinājumu vienmēr ir risks, bet Baltinavas dramaturģes Danskovītes pasaule ir tik jauka un bagāta, ka tajā vēl ļoti daudz ko jaunu pasmelties:

„Lielā mērā viss rosās vairāk vai mazāk ap krimināliem notikumiem, izrādē figurē cirvis un, protams, arī „goncīte”. Izrādē ir ļoti daudz dziesmu, un tas viss notiek nepārtrauktajā dabas ritumā no pavasara līdz nākamajam pavasarim”.

Pītera lomas tēlotājs Voldemārs Šoriņš stāsta, ka izrādē „Latgola.lv” aktieri ar skatītājiem vienmēr jutuši ļoti pozitīvu, abpusēju enerģijas apmaiņu, un ļoti cer, ka tas turpināsies arī otrajā sērijā.

„Materiāls ir tikpat dzīvespriecīgs, pozitīvi apliecinošs un draisks, un tomēr tajā pašā laikā nav tikai virspusējs. Es ceru, ka viss būs ļoti labi, būs smiekli un varbūt arī kāda asara. Nu tāda ļoti cilvēciska kopā būšana,” secina Voldemārs Šoriņš.

Jaunas dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem izrādei komponējis Valdis Zilveris. Viņa ieskatā Latgola.lv - 2 būs vēl temperamentīgāka un drastiskāka nekā pirmā sērija:

„Šajā sērijā dziesmas ir dullākas un trakākas. Jānis Peters ir uzrakstījis patiešām lieliskus tekstus. Īpaši mīļas man ir kuplejas par Rīgu. Tās ir tik ļoti asprātīgas, ka, manuprāt, Jānis Peters pat pārspējis savā laikā ļoti iemīļotās joku dziesmas, kam mūziku rakstīja Raimonds Pauls. Manuprāt, šīs kuplejas ir tik mūsdienīgas, ka ļoti labi varētu aiziet tautās”.

Lai iedzīvinātu sevī Latgales garu, radošā grupa arī šoreiz vairākkārt viesojās Latgalē. Izrādes vizuālajā tēlā liela loma būs fotogrāfijām, kur aktieri redzami īstenajā Latgales vidē, mājās, laukos un baznīcās.

„Latgolas.lv” pirmā sērija izpelnījusies milzīgu skatītāju mīlestību. Ir cilvēki, kas to nākuši skatīties pat piecas un sešas reizes, un kā novērojušas biļešu kontrolieres un garderobistes - vienmēr no izrādes aizgājuši ar smaidu sejā.

Kas šajā materiālā ir tik pievilcīgs? Annes lomas tēlotāja Dace Bonāte uzskata, ka tā ir kāda īpaša labestība un mīlestība , kas izstrāvo no šiem  Danskovītes tēliem un viņu attiecībām.

Pievilcība slēpjas ļoti lielajā cilvēku mīlestībā, kas izstaro no autores un arī režisora. Mēs arī kaut kādā ziņā jūtamies pat atbildīgi par tiem tēliem, jo viņiem ir prototipi un daudzus no šiem cilvēkiem mēs pazīstam. Un tas viss kopā veido ļoti pozitīvu enerģiju,” saka Dace Bonāte.

Pītera lomas tēlotājs Voldemārs Šoriņš domā, ka atslēga ir vienkāršībā un cilvēku attiecību patiesajā sirsnībā:

„Man liekas, ka tās ir ļoti vienkāršas pamatlietas - tāpat kā rudzu maize. Šodien tā saucamā mākslas pasaule ir palikusi tik ļoti izsmalcināta un dažkārt plašām cilvēku masām nesaprotama. Bet acīmredzot vairums cilvēku alkst pēc parastām, saprotamām lietām, tādām kā mīlestība, draudzība, uzticība, humors, dzīvesprieks, stāvēšana uz zemes, saistība ar dabu. Kā mēs runājām ar kolēģiem - šajā Danskovītes pasaulē ir kaut kas no Blaumaņa, kas cilvēkos modina visa pirmsākumu”.

„Latgolas.lv – 2” pirmizrādei priekškars Nacionālajā teātrī pirmo reizi vērsies piektdien, 25.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti