Rīta Panorāma

Uzņēmējdarbības iedvesmas konference jauniešiem #Uzdrīksties uzvarēt

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Āboliņu par uzņēmēju vērtējumu par aizvadītās valdības ministru darbu

Intervija ar Agri Daņiļeviču par autorkoncertu "Manas tautas dejas"

Daņiļeviča jubilejas koncertos izrādīs horeogrāfa labāko deju apkopojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Deju skolas “Dzirnas” vadītājs horeogrāfs Agris Daņiļevičs nolēmis izveidot savu labāko deju apkopojumu. Tajā iekļauti vairāk nekā 35 darba gadu laikā radītie darbi. Šāda izlase tapusi, jo māksliniekam aprit 55.

Daņiļevičs nule atgriezies no Maskavas, kur iestudējis numuru Igora Moisejeva  ansamblim. “Iestudējām “Apkal manu kumeliņu”, tas bija interesanti! Interpretējām kā “vienkārši latviešu deju”, viņiem tā bija pirmā pieredze dejot pāros, kas bija ļoti interesanti, taču bija arī lielākās grūtības,” atklāja Daņiļevičs.

Gaidāmie jubilejas koncerti saucas “Manas tautas dejas”, kā skaidroja Daņiļevičs – bijusi doma par duālu nosaukumu šai izlasei, līdzīgi kā tas bija ar deju grupas “Dzirnas” izrādi “Mana daba”. Trīsdesmit piecos darba gados ir iekrāts ārkārtīgi daudz deju, bet koncertprogrammā apvienotas tās, kas ir savstarpēji saskanīgas un kuras patīk dejot tiem tautas deju ansambļiem, kas koncertā piedalīsies, proti, “Vizbulīte”, ‘Sadancis”, “Katvari”, Jelgavas “Lielupe”, “Daiļrade”, “Vektors”, “Gatve”, “Dzirnas”.

Vērienīgu jubilejas pasākumu veidot gribējies horeogrāfam pašam – gan tāpēc, ka šāda deju izlase līdz šim nebija tapusi, gan arī tālab, ka ar dejotājiem kopīgi aizvadīto laiku jubilārs uzskata par ļoti kvalitatīvu. Daņiļevičam bijis interesanti atgriezties pie pirmajām horeogrāfijām, piemēram, dejas “Čumuriņš”. Pat ja dejiski tā nav īpaši izdevusies, horeogrāfija tomēr turpina dzīvot, turklāt mēģinājumu gaitā aizvien attīstās.

Koncertos izskanēšot arī horeogrāfa radīta dzeja. “Reizēm uznāk kaut kādi dullumi, tad es sarakstu kādus pantiņus. Es par to vispār nedomāju, ja nodzīvošu līdz 102 gadiem, tad varbūt no tā kaut kas var sanākt,” komentēja Daņiļevičs, uzsverot, ka dzeja rodoties reti un ārkārtīgi spontāni.

Jautāts par turpmākajiem radošajiem plāniem, Daņiļevičs atbildēja, ka plāno strādāt ar ļoti senu mūziku. Izmantojot kāda drauga sakrātās senās mūzikas atskaņošanas ierīces un senos mūzikas instrumentus, tiks veidota izrādi “Dzirnās”, bet  ap Jauno gadu plānots atkārtoti izrādīt “Mana daba”.

Agra Daņiļeviča jubilejas koncerti notiks VEF Kultūras pilī 18.oktobrī un Siguldas pilsētas Kultūras centrā 27.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti