Dānijas karaliste Latvijai simtgadē dāvina teātra izrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dānijas karaliste par godu Latvijas Valsts simtgadei sarūpējusi dāvanu – muzikālu teātra izrādi “Ījabs – stāsts par vienkāršu vīru”, kurā galveno lomu atveidos godalgotā dāņu aktrise Ina-Mirjama Rozenbauma.

Izrāde “Ījabs – stāsts par vienkāršu vīru” notiks 25.septembrī plkst. 19.00 Rīgas Ebreju kopienas muzeja zālē (Skolas ielā 6, Rīgā). Ieeja bez maksas. Izrāde būs dāņu valodā ar titriem latviešu un angļu valodās, informēja Dānijas Kultūras institūta pārstāvji.

Izrādes “Ījabs – stāsts par vienkāršu vīru” pamatā ir spēcīgs un dziļš vēstījums par kāda emigranta ceļojumu no t.s. vecās pasaules – nomaļa ciema Krievijā, uz jauno – Manhetenu Ņujorkā. Stāsts par vienkāršu ebreju vīru, kurš, līdzīgi kā Ījabs Vecajā derībā, pēc neskaitāmiem zaudējumiem, posta un teju pilnīgas iznīcības pēkšņi piedzīvo negaidītu brīnumu. 

Galveno lomu izrādē atveidos godalgotā dāņu aktrise Ina-Mirjama Rozenbauma (Ina-Miriam Rosenbaum), kura iejutīsies visu izrādes varoņu ādā. Viņas stāstu organiski papildinās Henrika Goldšmita (Henrik Goldschmidt) un Andersa Singha Vesterdāla (Anders Singh Vesterdahl) obojas un akordeona virtuozie muzikālie iestarpinājumi, kas ieturēti klezmeru mūzikas tradīcijās.

Tie Rozenbaumas stāstu vispārinās un novedīs līdz dramatiski duālai sadursmei – par vienlaicīgi piedzīvotu prieku un arī nebeidzamām mokām brīdī, kad kultūra nonāk aci pret aci ar reliģiju.
Šajā izrādē Ina-Mirjama Rozenbauma demonstrē prātam gandrīz neaptveramu māksliniecisko kapacitāti, un nav brīnums, ka par šo lomu šogad viņai saņēmusi Dānijas visprestižāko “Reumert” apbalvojumu kā gada labākā aktrise.

Kopš pirmizrādes 2017.gadā “Ījabs – stāsts par vienkāršu vīru” spēlēta gan teātros, gan baznīcās, pat privātos pasākumos visā Dānijā. Izrāde ir uzsākusi savu pirmo starptautisko ceļojumu un nu tiks izrādīta arī Lietuvā, Polijā, Krievijā un ASV, simboliski izstaigājot takas, ko 19.gadsimtā minuši neskaitāmi ebreju migranti. Rīga šajā ceļojumā ir pirmā pieturas vieta, un tīri likumsakarīgi par izrādes norises vietu izvēlēts Rīgas Ebreju kopienas muzejs Skolas ielā 6.

Izrādes pamatā ir ebreju izcelsmes austriešu rakstnieka Jozefa Rota (Jozeph Roth 1930) novele “Ījabs”. Tās dramatizējumu veidojusi Kārena-Marija Bille (Karen-Maria Bille). Tekstu latviešu valodā sagatavojusi Inga Mežaraupe un Silvija Brice.

Izrādi “Ījabs – stāsts par vienkāršu vīru” skatītājiem Latvijā piedāvā Dānijas Kultūras institūts un Dānijas Karalistes vēstniecība Rīgā ciešā sadarbībā ar Rīgas Ebreju kopienu. To finansiāli atbalstījis Dānijas Mākslas fonds un M.Goldschmidt Holding

Šī izrāde ir daļa no plašās kultūras programmas, ko Dānijas Karaliste sagatavojusi par godu Latvijas Valsts simtgadei. Izrādi atbalsta Dānijas Kultūras institūts, Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā un Rigas Ebreju kopiena Latvijā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti