Kultūras ziņas

2017. gads mākslā - ar un bez rāmjiem

Kultūras ziņas

Vecgada koncerti zelta griezumā

Dana Bjorka un Rīgas krievu teātris

Dana Bjorka: Ceru, ka drīz nosauksim Rīgas Krievu teātra jauno māksliniecisko vadītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

8. janvārī amatā stāsies Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra jaunā vadītāja Dana Bjorka. Būdama šī teātra aktrise, Dana labi orientējas situācijā, ir apzinājusi potenciālos pienākumus un arī iespējamās problēmas, to risinājumu, un izveidojusi teātra attīstības stratēģiju. Intervijā Latvijas Televīzijas kultūras ziņām Dana Bjorka pauž cerību, ka drīz teātris varēs oficiāli paziņot, kas būs Rīgas Krievu teātra jaunais mākslinieciskais vadītājs.

Pēc tam, kad ilggadējais Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra valdes loceklis Eduards Cehovals atkāpās no amata, Kultūras ministrija tajā ir apstiprinājusi šī teātra aktrisi Danu Bjorku. Šajā teātrī Bjorka strādā jau septiņus gadus, turklāt ne tikai kā aktrise, bet arī kā menedžere. Iespējams, tādēļ viņas kandidatūru direktora amatā vēlējās redzēt arī aizejošais Cehovals.

"Pirms septiņiem gadiem, kad es te aktīvi ņēmos kā producente, kad es šeit biju pamanīta, manas organizatoriskās spējas, tad Cehovala kungs pajautāja: Dana, vai tu sevi nākotnē redzi kā teātra direktori? Es toreiz uztvēru to kā humoru un šoku, kā glaimojošus vārdus, bet ar to Cehovala kungs iesēja manā galvā domu, kā es rīkotos, ja es būtu direktore," skaidro Bjorka.

"Viens no pirmajiem uzdevumiem, pie kā es ķeršos, protams, ir mārketings, teātra komunikācija ar medijiem. Tie ir centieni piesaistīt teātrim plašāku auditoriju. Ja mēs runājam par latviešu auditoriju kaut vai līdz šim, 40% no mūsu teātra apmeklētājiem ir latvieši," stāsta jaunā teātra vadītāja. "Viens no uzdevumiem, ar ko mēs strādāsim kopā ar galveno režisoru, ir izrāžu piedāvājums, kas apmierina un piesaista šo latviešu auditoriju un vairāk saskan ar mūsu Latvijas kritiķiem, viņu estētiku un to, kas šodien ir aktuāli."

Danai Bjorkai ir arī savs skatījums, kā teātri attīstīt mākslinieciski, jo arī iepriekšējais direktors norādījis, ka Latvijas teātru vidē Krievu teātris ir saņēmis ievērojami mazāk "Spēlmaņu nakts" balvu.

Dana Bjorka atklāj, ka ar savu teātra mākslinieciskās koncepcijas vīziju strādā jau divus gadus.

"Pirms es pieteicos konkursam, man jau vajadzēja būt gatavai, un es izstrādāju visus virzienus tā, it kā es kādreiz kļūtu par  teātra direktori," stāsta Bjorka, atklājot, ka sarunājusies ar vairākiem režisoriem.

"Rezultāti ir tādi, ka es ceru - pavisam drīz mūsu teātris varēs oficiāli paziņot, kas ir mūsu jaunais mākslinieciskais vadītājs," norāda Bjorka.

Intervija ar Danu Bjorku

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti