Dailes teātris jauno sezonu rudenī iesāks ar trijām pirmizrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2.jūnijā sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra jaunās sezonas izrādēm augustā, septembrī un oktobrī. To vidū ir trīs pirmizrādes – “Svinības” Lielajā zālē, “Zēni” Mazajā zālē un “Kam no Vilka kundzes bail?” Kamerzālē, lsm.lv informē teātra pārstāve Liene Jakovļeva.

Tradicionālajās skolas sākuma svinībās 31.augustā un 1.septembrī Dailes teātrī tiks rādīta Marka Tvena izrāde bērniem “Toma Sojera piedzīvojumi” un izrāde “Jērādiņa” Kamerzālē. Abos datumos notiks arī pasākums “Nosvini skolas sākumu kopā ar Tomu Sojeru!”.

Savukārt 2.septembrī ar izrādi “Ērtas dzīvošanas mirklīši” tiks svinēta aktiera Gunāra Placēna 90.dzimšanas diena.

Svinības - farss un traģēdija

Tomasa Vinterberga un Mogensa Rukova traģikomēdiju “Svinības” iestudēs viesrežisors no Bulgārijas Aleksandrs Morfovs. Pirmizrāde paredzēta 20.septembrī.

Lielas un bagātas ģimenes patriarhs Helge svin savu apaļo dzimšanas dienu, un visi radi, draugi un kolēģi ir ieradušies, lai godinātu šo īpašo cilvēku. Tiek teiktas daudzas un slavinošas runas. Un arī kāds no Helges dēliem izlemj, ka vairs nevar un negrib klusēt. Pagātne slēpj tumšus noslēpumus, kas met ēnu uz tik gaišo, patīkamo tagadni. Ir jānolaiž asinis, lai varētu brīvi elpot.

Ģimenes trillerī farss mijas ar traģēdiju, emocijām virpuļojot no klusa nolieguma līdz šokējošam apstulbumam un atpakaļ līdz nevērīgai bezrūpībai. Svinību apreibumā tiek izcīnīta vētraina cīņa ar un par patiesību.

Luga „Svinības” tapusi pēc scenārija filmai „Festen” („Svinības”, 1998, režisors Tomass Vinterbergs), kura ir pirmā filma, kas radīta pēc dāņu kino režisoru izstrādātā „Dogma 95” manifesta. Filmas scenārija adaptācijas autors ir Bo Hr. Hansens.

Lomas izrādē atveidos Ģirts Ķesteris, Rēzija Kalniņa, Artūrs Skrastiņš, Ieva Segliņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Lauris Dzelzītis, Aminata Grieta Diarra, Juris Bartkevičs, Indra Briķe, Kristīne Nevarauska, Ieva Florence, Lauris Subatnieks, Dainis Gaidelis, Artis Robežnieks, Edijs Zalaks, Āris Rozentāls, Lidija Pupure, Mārtiņš Upenieks, Lelde Dreimane.

Režisora Aleksandra Morfova pārsteidzoši radošā pasaule un oriģinālā teātra valoda iezīmē spilgtu krāsu Dailes teātra repertuārā – viņa iestudētās izrādes „Finita la comedia!” un „Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu” pulcējušas plašu skatītāju loku, smīdinot caur asarām un aizraujot ar emocijām.

Zēni un sāpīgā jaunība

Mazajā zālē režisors Dmitrijs Petrenko iestudēs Ellas Hiksonas lugu “Zēni”. Bennijs, Maks, Timps un Kams ir labi pavadījuši laiku. Eksāmeni ir garām, draugiem ir jāpamet studentu laiku dzīvoklis, un priekšā ir pieaugušo dzīve. Bennijs cenšas sakārtot savu draugu dzīves, kamēr nav par vēlu. Bet varbūt katram pašam ir jāuzņemas atbildība par savu dzīvi? Ielās valda neciešams karstums un nav gaisa. Turklāt visur ir atkritumi, kas jāsavāc. Tikai bardaks diemžēl ir ne tikai fizisks, bet arī emocionāls.

Izrādās, ka jaunība var būt arī sāpīga, kāds jau ir piedzīvojis vilšanos, un smiekli bieži ir nežēlīgi. Kāda ēra ir beigusies. Viņus gaida beigu sākums. Bet priekšā vēl ir ellīga ballīte.

Lomās būs aktieri Dainis Grūbe, Gints Andžāns, Artūrs Dīcis, Mārtiņš Počs, Anete Krasovska un Dārta Daneviča. Pirmizrāde – 22.septembrī.

Olbijs jaunā režisora Toma Treiņa režijā

Radošo meklējumu cikla „Brīva skatuve” ietvaros Kamerzālē taps Edvarda Olbija attiecību drāma “Kam no Vilka kundzes bail?” – to iestudēs jaunais režisors Toms Treinis.

Marta un Džordžs ir laulāts pāris, kurš spēlē bīstamas emocionālas spēles. Kad pēc viesībām viņiem uz dzērienu pievienojas otrs precēts pāris, izrādās, ka Martas un Džordža laulība ir uz sabrukuma robežas. Pazemojošos pārmetumos un agresīvā izsmieklā atklājas viss attiecību rūgtums un pieviltās cerības. Taču nav jau tā, ka Nika un Hanijas laulībā viss būtu ideāli. Pamazām sagraujot pašu izlolotās ilūzijas un atgriežoties pie sāpīgi neērtās realitātes, viņiem visiem kopā jāpārdzīvo šī „Valpurģu nakts” un eksorcisma rituālā jāizdzen no sevis dziļi slēptie dēmoni. Luga „Kas baidās no Virdžīnijas Vulfas?” (1962) saņēmusi Tonija balvu kā gada labākā luga.

Pirmizrāde paredzēta 10.oktobrī. Lomās – Agnese Zeltiņa, Ivars Auziņš, Elīna Avotiņa un Andris Bulis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti